ÁSZ: a NÖDIK-nek el kell számolnia a közpénzekkel

Budapest, 2015. augusztus 18., kedd (MTI) – Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fenntartja korábbi jelentésében szereplő megállapításait a Növényi Diverzitás Központtal (NÖDIK) kapcsolatban, és arra kéri a központot, hogy maradéktalanul tartsa be a vonatkozó törvényi előírásokat, és szabályszerűen számoljon el a közpénzekkel.

Az ÁSZ keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a számvevőszék augusztus 13-án hozta nyilvánosságra a Földművelésügyi Minisztérium (FM) egyes agrárkutató intézetei és egyes génmegőrzési intézményei gazdálkodásának ellenőrzéséről szóló jelentését. Az összesen öt intézet 2008 és 2013 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzése során az ÁSZ a NÖDIK-kel kapcsolatban megállapította, hogy a központ a bevételi előirányzatok teljesítése során nem tartotta be teljeskörűen a jogszabályi előírásokat, és az évi, több mint egymillió eurós uniós támogatással – a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) iránymutatása alapján – a jogszabályi előírások ellenére nem számolt el. Az ÁSZ ellenőrzése feltárta továbbá, hogy a NÖDIK nem gondoskodott az uniós támogatások felhasználásának elkülönített nyilvántartásáról.

A NÖDIK keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében visszautasította az ÁSZ megállapításait, és azt írta: minden egyes forinttal el tudott és el tud számolni, ezt minden évben meg is teszi.

Az ÁSZ keddi közleményében emlékeztetett: az államháztartásról szóló törvény előírja, hogy “a kedvezményezettet beszámolási kötelezettség terheli a költségvetési támogatás rendeltetésszerű felhasználásáról”.

A NÖDIK az ÁSZ-vizsgálat során feltárt jogsértő gyakorlatát az MVH azon levelére alapozta, miszerint “az elszámolás során kizárólag szakmai követelmények kerülnek megvizsgálásra, számviteli szempontból a felhasználás módját nem ellenőrzik” – írja a számvevőszék.

Az ÁSZ azonban hangsúlyozza, hogy a vidékfejlesztési hivatal ezen levele nem mentesítette a NÖDIK-et a rendeltetésszerű elszámolás kötelezettsége alól. Az MVH nem volt ellenőrzött szervezet, így annak tevékenységét az ÁSZ nem vizsgálta. Viszont az ÁSZ elnöke úgynevezett figyelmet felhívó levélben fordult az MVH elnökéhez, amelyben kezdeményezte az MVH hivatkozott levelében közölt álláspontjának a felülvizsgálatát – olvasható az ÁSZ közleményében.

Kiemelik, hogy a számvevőszék továbbra is fenntartja a jelentésében szereplő megállapításait, és felhívja a NÖDIK figyelmét a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartására, a közpénzekkel való szabályszerű elszámolásra. Emlékeztetnek arra is, hogy törvényi előírás szerint a jelentés megállapításai alapján a NÖDIK vezetőjének 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie, és azt meg kell küldenie az ÁSZ-nak.

– MTI –