ÁSZ: a JESZ meghiúsította a számvevőszéki ellenőrzést

Budapest, 2015. július 28., kedd (MTI) – Nem bocsátotta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) rendelkezésére az ellenőrzéshez szükséges dokumentumokat a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ), ezért az ÁSZ az ügyészséghez fordult – közölte a számvevőszék kedden az MTI-vel.

Az ÁSZ emlékeztetett: törvényi felhatalmazása alapján kétévente ellenőrzi a központi költségvetésből rendszeres támogatásban részesülő pártok gazdálkodását.

Az ellenőrzés során azt értékelik, hogy a közzétett éves beszámolók a törvényi előírásoknak megfelelnek-e, a könyvvezetés és gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat, a párt a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használt-e fel, illetve, hogy az előző ellenőrzés során tett felhívásokat végrehajtotta-e. A számvevőszék a JESZ 2012-2013-as gazdálkodását kívánta ellenőrizni.

“A JESZ a számvevőszéki ellenőrzés (…) lefolytatásához szükséges dokumentumokat teljes körűen nem bocsátotta az ÁSZ rendelkezésére, ezért az ÁSZ közreműködési kötelezettség megsértése miatt az illetékes hatósághoz fordult” – közölte a számvevőszék.

Hozzátette, a dokumentumok hiánya miatt nem tudták ellenőrizni azt, hogy a JESZ közzétett éves beszámolója, könyvvezetése, gazdálkodása, továbbá a források felhasználása megfelelt-e a jogszabályoknak, így az ellenőrzés végrehajtása meghiúsult.

“A JESZ nem tette lehetővé az ellenőrzési programban meghatározott kockázatbecslési munkalapok kitöltését és az ellenőrzési mintavételezés elvégzését, amellyel az ellenőrzés lefolytatását meghiúsította” – írta a számvevőszék.

– MTI –