Assessment Center – ne rettegj tőle!

Akt.:
Cvonline.hu
Cvonline.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Ez az állásinterjúztatási technika gyakorlatilag egy többórás, akár félnapos vagy egynapos sok helyen kétnapos, csoportos, szituációs feladatokkal teletűzdelt rendezvény, amit egy értékelő bizottság néz végig.

A bizottság tagjai szakmai vezetők, HR-esek és esetleg külső tanácsadók. A legtöbb szakember az AC –kről azt mondja, nem kell rá készülni, add magadat.

Az AC legrosszabb jellemzője az álláskereső számára, hogy nyílt versenyhelyzetben lévő jelöltek között vár el együttműködést, amit ráadásul még kívülről árgus szemekkel figyelnek is. Erre pedig igenis készülni kell, mert nem hétköznapi helyzet.

Lelki felkészülés

Az első, amit el kell döntened, hogy nem versengeni mész oda, hanem megkapni az állást.

A versenyhelyzet miatt ki fog alakulni valamiféle taktikai harc. A legjobb taktika, ha a saját teljesítményedre koncentrálsz, a többiekét nem értékeled. (még magadban sem, nemhogy fennhangon!) Versengésbe ne menj bele. Előfordulhat, hogy ellenfeleknek kell közösen megoldani feladatot, lehet, hogy lesz, aki itt majd látványosan akadályozza a többieket. Te a megoldásra törekedj, és légy segítőkész! Mert nem az a lényeg, hogy a másik ne tudja megoldani a feladatot, hanem az, hogy azt mutasd: te meg tudod, és még segítőkész is vagy. Türelemmel, gyorsan és hatékonyan kell dolgozni, jóindulatúnak kell lenni.

Mihez kezdj az értékelőkkel?

Meg kell tanulni kizárni a „külvilágot”, nem törődni az értékelőkkel. Nagy hiba az ő arckifejezésüket, reakciójukat figyelni, mert ők nem azért vannak ott, hogy visszajelzést adjanak neked. Vagy faarccal fognak végignézni bármit, vagy moderátori szerepet vesznek fel, ha eldurvul valami, vagy akár szándékosan hamis visszajelzéseket adnak (megerősítenek egy tévedésedben pl. bólogatással, vagy biztatnak némi mosollyal egy hibás folyamat végigcsinálására). Amit ők keresnek, figyelnek: gyorsaság, hatékonyság, problémamegoldó képesség, koncentrálóképesség, rugalmasság, memória, tanulékonyság, szociális készségek.

Kattints ide a folytatáshoz!