Friss hírek

2009.10.16. 14:28

EGÉSZSÉG - Nem jó paracetamolt adni kisgyereknek oltás után

<p>Védõoltás után kisgyerekeknek nem érdemes paracetamolt adni az esetleges láz ellen, állapították meg cseh kutatók. A lázcsillapító ugyanis nem igazán használ, másrészt csökkentheti az oltás hatását.</p>


Errõl a Lancet brit orvosi lapban számolt be a kutatásvezetõ, Roman Prymula professzor, és a cikket ismertette csütörtökön a BBC brit közszolgálati hírportál.

A kutatásban 450 olyan kisgyereket vizsgáltak, aki különféle védõoltásokat kapott. A gyerekek felének az oltás utáni 24 órában 6-8 óránként adtak paracetamolt. A másik csoport nem kapott lázcsillapítást.

Abban a csoportban, amelyik nem kapott paracetamolt, a gyerekek 66 százalékának lett 38 fok feletti láza, míg a paracetamolos csoportban 42 százaléknak.

Viszont kiderült, hogy a paracetamolos csoportban a kisgyerekek vérében lényegesen alacsonyabb volt az antitestszint. Vagyis az oltás náluk kevésbé volt hatásos.

A kutatók elsõ magyarázata az, hogy a paracetamol miatt az immunrendszer nem kellõen reagál az oltásra.

A cseh professzor szerint "nem szabad megelõzésképpen rutinszerûen paracetamolt ajánlani oltás elõtt vagy után, hanem az orvosnak körültekintõen kell mérlegelnie az elõnyöket és a kockázatokat".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!