szúnyogfalók

2019.07.18. 14:00

Elüldözzük a szúnyogpusztító állatokat

Minden fecske egy kilogramm kártékony rovart eszik meg egy évben, míg hazánkban tartózkodik.

Bájer Máté

Egyre kevesebb a valódi fecskefészek (illusztráció)

Forrás: ÉM

A nyár egyik legnagyobb megoldandó problémáját általában a szúnyogok okozzák. Az enyhe tél és a tavaszi áradások tökéletes körülményeket biztosítanak a vérszívók szaporodásához. Védekezni nehéz ellenük, többnyire csak a vegyszeres irtás válik be. Ez azonban csak az olvadozó jéghegy csúcsa. Vannak olyan állatfajok, amik tömegesen pusztítják a szúnyogokat – egyes denevérek tizenöt évig tartó életük során 2,7 millió szúnyogot is belakmároznak –, ám ezeket egyre inkább elüldözzük a környezetünkből.

Csak a baj van vele, útban van a festésnél, meszelésnél, jobb megszabadulni tőle, mi az? A helyes válasz semmiképpen sem a fecskefészek. Még akkor sem, ha egyre többször látjuk, hogy méltatlanul bánnak a magyar vidék ikonikus költöző madarának otthonával.

A Mályi Madármentő Állomás kapujánál néhány hete „Útban voltak, szenvedjetek ti velük” feliratú cetlivel ellátott dobozba zsúfolták egy levert fecskefészek túlélőit, ahogyan arról már korábban beszámoltunk. Az eset nem egyedi, egyre kevesebben látják szívesen a tető alá rakott fészkeket. A Mezőtúri Rendőrkapitányságon egy redőnyszerelő ellen tettek feljelentést, aki munkavégzés közben szedett le egy fészket, és a fiókákat lesöpörte a harmadik emeleti párkányról. Pedig az emberi jelenléthez szokott madarak még a zajos belvárosi környezetben is megélnek, ha nem háborgatják lakhelyüket.

Komolyan büntetik

Az utóbbi időben nagymértékben csökkent a fecskepopuláció. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője nemrég elmondta, a molnárfecskék száma 65 százalékkal csökkent az elmúlt tíz esztendőben. Bár a fészkek leverése egész évben tiltott, ez sajnos sokakat nem érdekel. Pedig a védett madarak eszmei értéke 50 000 forint, s mivel egy fecskepár egy fészkelés alkalmával 4-6 tojást rak, így a fészek leverését akár negyedmillió forintot meghaladó összeggel is büntethetik.

– A kerámia fecskefészek nem tökéletes megoldás, hiszen a sima és hideg belsőn se a szülők, se a fiókák nem tudnak megkapaszkodni – osztotta meg velünk szakmai véleményét Szádváry Gyula nyugdíjas agrármérnök, aki saját technikával – kiszárított lopótök, újságpapír és tapéta­ragasztó felhasználásával – készít műfecskefészkeket.

A tapasztalt szakember azt is elmondta, hogy a legfontosabb dolog a röpnyílás mérete, aminek pontosan 22 milliméternek kell lennie, hogy más madarak ne vehessék birtokba a fecskeotthont. A műfészkek előnye, hogy a hazaérkező fecskék egyből beköltözhetnek, így korábban költenek, és akár kétszer is lerakhatják tojásaikat. Mindez pedig hozzájárul ahhoz, hogy néhány év múlva a mesék és ifjúsági regények kedvelt madara ne csak a könyvekben legyen látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában