Friss hírek

2009.10.21. 16:43

Megkezdték az újinfluenza elleni oltás kiszállítását a patikákba

<p>Megkezdték a világjárványt okozó vírus elleni oltóanyag kiszállítását a patikákba és az egészségügyi szolgáltatókhoz - jelentette be szerdán Székely Tamás, egészségügyi miniszter. Mindazok, akik nem tartoznak egyetlen rizikó csoportba sem, viszont be akarják oltatni magukat az újinfluenza ellen, maximum 1930 forintért vehetik meg a gyógyszertárakban a vényköteles vakcinát.</p>

Szerda reggeltõl folyamatosan érkeznek a megrendelések az oltóanyaggal kapcsolatban nagykereskedõi minõségben mûködõ Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézethez (EKI), 1500 adagot már ki is szállítottak - mondta a tájékoztatón Kárpáti Zsuzsa, az EKI fõigazgatója. A megrendelõk között nemcsak gyógyszertárak vannak, hanem olyan 200 fõnél többet foglalkoztató munkáltatók, akik dolgozóik helyett átvállalják az oltóanyag kifizetését. Így például több bank is rendelt a vakcinából.

Az EKI-nél egyébként másképp is felkészültek a járványra, új szájmaszkokat, kesztyûket, védõruhákat, szemüvegeket, és antibiotikum készleteket szereztek be összesen 78 millió forint értékben - mondta a Független Hírügynökség kérdésére Kárpáti Zsuzsa. A kormány által elkülönített 300 millió forintból pedig újabb antivirális gyógyszer készletet vettek, így már több száz kiló van raktáron - tette hozzá.

Felháborítónak, sõt bûnnek tartja Czeizel Endre azokat a nyilazkozatokat, amelyek le akarják beszélni a várandós nõket a H1N1 elleni oltásról. A nemzetközi hírû geneteikus szerint a vakcina semmilyen fejlõdési rendellenességet nem okoz a mazatokban, a magas láz viszont amely a fertõzéssel jár, annál nagyobb bajt eredményezhet.. Példaként egy kutatás eredményeire hivatkozott: a magas láz a 2.. hónapban lévõ kismamáknál 90 százalékkal növelte a kockázatát annak, hogy gyermekük nyitott gerinccel szülessen, 220 százalékkal, hogy nyúlszájjal és 120 százalékkal, hogy farkastorokal.

A genetikus arra is felhívta a figyelmet: Magyarországon 1961. óta oltják az embereket influenza elleni vakcinával, de az eddigi körülbelül 20 millió oltás egyike sem okozott halált. Ezzel szemben az Egészségügyi Világszervezet eddigi adatai alapján hétszer gyakoribb a várandósok között a mostani új inflaeunza vírus által okozott halál, mint másoknál. Ezért Czeizel Endre minden kismamát arra szólít fel, hogy oltassa be magát az új vírus ellen.

Szakmailag teljesen egyenértékû az az engedély, amelyet a magyar vakcina gyártója az Omninvest kapott az Országos Gyógyszerészeti Intézettõl (OGYI) azokkal az engedélyekel, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség adott ki más gyártóknak - reagált a tájékoztatón Pál Tamás, az OGYI volt fõigazgatója, az európai ügynökség jelenlegi tagja azokra a vádakra, hogy a magyar oltóanyag engedélye nem biztos, hogy Európában is jó. A szakember azt is cáfolta, hogy a magyar vakcina klinikai vizsgálatai túl gyorsak, tehát nem elég megalapozottak voltak. Az Európai Gyógyszerügynökség központilag eddig 3 másik vakcinának adott engedélyt, ezekbõl 2-nél most semmilyen tesztelés nem volt, a régi technológiai vizsgálatok alapján hozhatták a gyártók forgalomba az oltóanyagot - tette hozzá.

Az elmúlt héten nem emelkedett tovább az influenza szerû tünetekkel orvoshoz fordulók száma, 16 600-an jelentekzetk ilyen panaszokkal - mondta Falus Ferenc a tájékoztatón. Egyúttal emlékeztetett: magyar viszonylatban heti 20 ezer beteg felett szoktak járványról beszélni. Az országos tiszti fõorvos azt is közölte: egyes becslések szerint magyarországon eddig körülbelül 10 ezren eshettek át az A/H1N1 vírus által kozott újinfluenzán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!