Árvíz-védetté lett Bükkaranyos

Bükkaranyos – Kikotorták a patak medrét, hamarosan betonozzák is.

Lezárult a Bükkaranyos árvízvédelmi problémáinak megoldására elnyert, a Kulcsárvölgyi patak környezeti állapotának javítását, valamint a település bel- és külterületi vízvédelmi rendszereinek fejlesztését célzó, 96,9 millió forint értékű beruházás első szakasza. A projekt eredményeiről múlt héten lakossági fórumon, kedden pedig sajtótájékoztatón számolt be a település önkormányzata.

Nagy Lajos polgármester elmondta: a két évvel ezelőtti nagy esőzések komoly árvízi károkat okoztak a településen, melynek legfőbb oka az volt, hogy a Bükkaranyos határában húzódó patak medre eliszaposodott, telítődött, már nem volt képes a csapadékvíz gyors elvezetésére. „Múlt év novemberében pályázati úton 96,9 millió forintot nyertünk a patak medrének rendbetételére, ennek a munkának az első részével készültünk el”, mondta a polgármester. Bár a mederkotrást és a hasonló munkálatokat csak augusztus és október között szabad végezni, a nemzeti park munkatársainak segítségével tavasszal hozzáláthattak, hogy „nagy odafigyeléssel és szakértelemmel” rendbe tegyék a patakmedret.

„Attól tartottunk, hogy ha tavasszal vagy nyár elején jön egy két évvel ezelőttihez hasonló esőzés, a település ugyanolyan kiszolgáltatott marad, mint korábban volt”, magyarázta Nagy Lajos. A munkálatok következő szakaszát nyáron kezdik, ennek során kibetonozzák, kikövezik a patakmedret, így a víz a korábbinál lényegyesen gyorsabban folyhat le. Bár a teljes, három kilométer hosszú belterületi szakaszra nem kaptak elég pénzt, az alsó egy kilométeren azonban rendbe tudják tenni a medret – így a víz nem torlódik össze, és anélkül tud elfolyni, hogy a települést veszélyeztetné, mondta még el Nagy Lajos.

ÉM-SZP