Nagyvilág

2012.12.19. 13:33

Külföldi sajtó Magyarországról - A Financial Times a magyar gazdaságpolitikáról

London, 2012. december 19., szerda (MTI) - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb kamatcsökkentése kapcsán a magyar gazdasággal kapcsolatos aggályokról közöl írást a Financial Times.

London, 2012. december 19., szerda (MTI) - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb kamatcsökkentése kapcsán a magyar gazdasággal kapcsolatos aggályokról közöl írást a Financial Times.

Kester Eddy budapesti tudósító a brit politikai-gazdasági napilap online változatának felzárkózó piacokkal foglalkozó blogrovatában (beyondbrics) azt írta: a kamatcsökkentés nyomán az elemzők "kórusban" adtak hangot aggodalmaiknak azzal kapcsolatban, hogy az MNB esetleg túl messze megy a monetáris enyhítéssel.

A probléma, "mint mindig", most is az, hogy az adósságok terhelte Magyarország jelenleg a globális - és elsősorban az európai - hangulat javulásának hullámát lovagolja meg, anélkül, hogy bármilyen fenntartható reformot végrehajtana a gazdaság strukturális problémáinak kezelésére.

A kormány a hétvégén "minden hátraarcok legnagyobbikát" hajtotta végre az oktatásügyben, amikor Orbán Viktor miniszterelnök a széleskörű, jóllehet békés diáktüntetések nyomán hirtelen felhagyott a felsőoktatási tandíj bevezetésének tervével. Továbbra sem világos azonban, hogy miből fogják finanszírozni a felsőoktatást.

Mindemellett a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által bevezetett gazdaságpolitika nem csupán "unortodox", de sokak megítélése szerint idegességre okot adó, hibás és sikertelen - áll a Financial Times írásában.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!