Helyi gazdaság

2012.07.18. 11:47

Nem Orbán szavai hatottak: kéthetes csúcsközelben a forint

Csak átmeneti hangulatromlást váltottak ki tegnap délután az amerikai jegybankelnök szavai a gazdaság állapotával és az egyelőre elmaradó újabb monetáris élénkítő lépéssel kapcsolatban.

Csak átmeneti hangulatromlást váltottak ki tegnap délután az amerikai jegybankelnök szavai a gazdaság állapotával és az egyelőre elmaradó újabb monetáris élénkítő lépéssel kapcsolatban. Ez pedig segített a forintnak, hogy csaknem két hetes csúcsra kapaszkodjon az euróval szemben. Közben Orbán Viktor magyar kormányfő szavai nem gyakoroltak érdemi hatást a magyar fizetőeszköz árfolyamára. Ma reggel továbbra is kéthetes forintcsúcs ennek közeléből folytatódik a kereskedés.

Mivel Ben Bernanke amerikai jegybankelnök a kedvezőtlen munkaerőpiaci (és egyéb) folyamatok miatt továbbra is "életben tartotta" azokat a várakozásokat, hogy a jegybank idővel újabb monetáris élénkítő lépéseket hajt végre, ez elég volt ahhoz, hogy a kezdeti megingás után a befektetői hangulat ismét javuljon az amerikai piacokon.

Ez átterjedt más piacokra is, így a forint estére kéthetes csúcs közelébe kapaszkodott az euróval szemben 286 közelében és ma reggel sem jár messze ettől (286,5 körül).

A forintra tehát nem voltak negatív hatással azok a - külföldi befektetői szempontból közép távon - nyugtalanító jelzések tegnap a magyar kormányfőtől, melyek szerint az adócsökkentés területén tovább szeretne haladni, a közműcégek gazdálkodásában alapvető változás akar és közben a bankszektorban a magyar tulajdoni részarány drasztikus növelése is cél. A tegnap megkezdődött EU/IMF-tárgyalások ról egyelőre érdemi információ nincs, illetve az első forduló lezárultáig (a következő egy hétben) nem is valószínű. 

A régiós devizáknál is fokozatos erősödés látszik az utóbbi napok teljesítménye alapján az euróval szemben, de ha csak az elmúlt két hetet vizsgáljuk, a forint kis alulteljesítése látszik.

Ma délután két amerikai ingatlanpiaci adatra, Bernanke második szenátusi meghallgatására, illetve este az amerikai jegybank gazdasági helyzetjelentéséről szóló dokumentumra lesz érdemes figyelni. Emellett gőzerővel pörög a második negyedéves amerikai tőzsdei vállalati gyorsjelentési szezon.

Forrás: portfolio.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!