Árvíz-helyreállítás Borsodban

Akt.:
Miskolc – A tervezett ütemben halad a gátak megerősítése Borsodban

Hamarosan befejeződik a Sajó, a Hernád ás a Bódva mentén a gátak megerősítése; a három folyó csaknem pontosan egy évvel ezelőtt okozott óriási károkat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.   

Petróczi Tímea, a katasztrófavédelem országos szóvivője szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy mindhárom folyón befejeződtek a mederkotrások.

Felsőzsolcán, Ónodon és Nagycsécsen körtöltéseket építenek, a munkák hamarosan befejeződnek.

Zápor-, illetve szükségtározókat hét térségben építenek, a bódvalenkei szükségtározónál az alsó záró, víztartó gátnál a gátszerkezet építik, ott a munkák csaknem felével végeztek. A bódvaszilasi szükségtározónál mintegy kétszáz méteres szakaszon épül a töltés, a munkálatok felénél tartanak, míg a bódvarákói szükségtározónál az út fölötti, a települést északról védő gátszakaszon a gáttest építése zajlik.

A hídvégardói záportározó elkészült, ott már tereprendezési és füvesítési munkálatokat végeznek – közölte a szóvivő, hozzátéve: a szendrőládi záportározó építési munkálatainak előkészítését is megkezdték, az edelényi záportározó területét pedig már kijelölték, és elkészültek a kivitelezési tervek.

A Sajó völgye településeinek hosszú távú árvízi biztonságát megteremtő beruházások – amelyre 7,4 milliárd forintot fordít az állam – munkálatai az ütemterveknek megfelelően haladnak, így a kormányhatározatban meghatározott 2011. június 30-ai határidőre a kivitelezés befejeződik – közölte a szóvivő.

 

 – MTI –