Arthur király földjén jártak

Nyíregyháza – Angliában, anyanyelvi környezetben csiszolhatták nyelvi tudásukat a diákok.

Tanév elején angoltanárnőnk, Szűcsné Veress Katalin azzal a merész gondolattal állt elő, mi lenne, ha elmennénk egy hétre Angliába, hogy anyanyelvi környezetben csiszolhassuk angol nyelvi tudásunkat.
Az akkori tervezgetésből valóság lett, március 3-án elindultunk repülővel. Miután megérkeztünk a north-devoni kisvárosba, Barnstaple-be, beosztottak minket a családokhoz.
Egy egyedülálló, a 40-es éveiben járó nénihez, Mandyhez és 15 éves lányához, Rebeccához kerültünk.
Meglepett bennünket az ottani életszínvonal. Belecsöppentünk egy család mindennapjaiba.
Ez előnyt és hátrányt is jelentett. Hátrány volt, hogy minden este egy hullafáradt Mandy-t kaptunk. De legalább akkor lazíthattunk.
Persze, ez sem adott okot az angol nyelv háttérbeszorítására, hiszen volt házi feladatunk.
Reggel az órákra vagy a kirándulásra menet beszélgettünk mások családjáról. Volt, akinek maradi, volt, akinek haladó gondolkodású család jutott.
Volt, akinél kérni kellett az angol teát, volt, akinél nem…
– Az órák kellemes meglepetést okoztak. A két tanár, Belinda és Viktor nem voltak szigorúak, játékok során tanultunk. Különösen az “I love you, honey” tetszett nagyon, melynek lényege az volt, hogy úgy kellett valakinek mondanunk, hogy szeretlek édesem (persze angolul), hogy az elnevesse magát.
Belinda felkészített minket egy tündérmese előadására, Viktor pedig a “We are the Champions” feldolgozására és előadására.
A legjobban mégis a kirándulásokat élveztük. Mielőtt beosztottak a családokhoz, ellátogattunk a Stonehenge-hez, ahol Anglia szokásos, esős, zivataros időjárása fogadott bennünket.
Elutaztunk a tengerpartra is. Wooalacombe-ra mentünk, ahol végig kellett egyensúlyoznunk a köveken, egészen a partszakaszig.
Ott aztán szabadidőt kaptunk. Jártunk a barnstaple-i múzeumban, majd felkerestük két másik várost, Lyntont és Lynmouth-ot.
Nagy vízszintkülönbség volt a két város között, amit felvonóval oldottak meg a leleményes helybéliek.
– Ellátogattunk a Torrington 1646 nevezetű múzeumba is, ahol bemutatták nekünk, hogy milyen volt Anglia a forradalom, Cromwell idején.
Két csoporttársunkat beöltöztették páncélokba. Az egyik napot Tintagelben, Arthur király régi birodalmában tölthettük.
Először egy múzeumban időztünk, délután pedig megmásztunk egy hegyet.
Az utolsó napon Londonba utaztunk, ahol láttuk a Buckhingam palotabeli őrségváltást, a Trafalgar teret, és még Tony Blair házát is – tájékoztatta élményeiről szerkesztőségünket Szikora Péter, a nyíregyházi Evangélikus Általános Iskola 8. a. osztályos tanulója.

MML