Ároktőn folytatódik a gyógynövénytermesztés

Államtitkári bejáráson
Államtitkári bejáráson - © Fotó: Magánarchívum
Ároktő – Felkészülnek a homoktövis és csipke termésének feldolgozására.

Ároktő Község Önkormányzata 2012-ben indította el közfoglalkoztatási pályázatok segítségével a gyógynövénygyűjtést és -termesztést, valamint az ehhez kapcsolódó képzéseket. Az elmúlt öt évben a Dél-borsodi Mezőség területén bodza, hárs, csalán, csipke, fekete nadálytő, diólevél, akácvirág és cickafark növényeket tanultak meg szakszerűen gyűjteni és szárítani. A Herbária Zrt. részére éveken át citromfüvet, olajtököt és körömvirágot termesztettek.

2016-ban egy hektár csipke- és két hektár homoktövis-ültetvényt alakítottak ki. Az ültetvény avatóünnepségén a térség polgármesterei és országgyűlési képviselője, Tállai András államtitkár is részt vettek.

– 2017-ben egy napkollektoros aszaló-szárító gép beszerzésével elkezdtük a gyógynövények feldolgozását is – mondta el Vargáné Kerékgyártó Ildikó polgármester. „Szeptemberben a hagyományosan Miskolcon megrendezésre kerülő közmunkás kiállításon és vásáron nagy sikerrel szerepeltünk a gyógynövényalapú lekvárokkal és teákkal. Terveink között szerepel az ültetvény növelése, valamint felkészülünk a homoktövis és csipke termésének feldolgozására” – ismerteti a polgármester.

– ÉM –