Ároktői banda – Elkezdődött az ügy másodfokú tárgyalása Szegeden

Akt.:
Szeged, 2014. szeptember 18. A hallgatóság az ároktői banda ügyének másodfokú tárgyalásán a Szegedi Ítélőtábla épületében 2014. szeptember 18-án.
Szeged, 2014. szeptember 18. A hallgatóság az ároktői banda ügyének másodfokú tárgyalásán a Szegedi Ítélőtábla épületében 2014. szeptember 18-án. - © MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Szeged, 2014. szeptember 18., csütörtök (MTI) – Az elsőfokú ítélet ismertetésével elkezdődött az ároktői banda ügyének tárgyalása Szegeden csütörtök délelőtt.

A Fővárosi Törvényszék januárban hozott elsőfokú ítéletet az ároktői bandaként elhíresült hat vádlott ügyében. Idős emberekhez törtek be, és kettőt olyan súlyosan bántalmaztak, hogy belehaltak sérüléseikbe. Három vádlott életfogytiglant kapott, közülük kettőt a bíróság kizárt a feltételes szabadság lehetőségéből. A három másik vádlottat húsz-, tíz- és nyolcéves szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság.

Az ítélet ellen az ügyész, valamint a vádlottak és védőik is fellebbeztek, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára. Az ügyben az Országos Bírói Hivatal döntésének megfelelően – hatvan másik esettel egyetemben – a Szegedi Ítélőtábla jár el.

A tárgyalás elején az elsőrendű vádlott bejelentette, részben a bűnösségére is kiterjedő vallomást akar tenni, a táblabíróság azonban elutasította indítványát.
Somodi János ügyész perbeszédében az elkövetők öncélú, embertelen brutalitását emelte ki.

Az idős emberekkel szemben kirívó gátlástalansággal elkövetett, Magyarországon szinte példa nélküli bűncselekmények a kiszabottnál súlyosabb büntetés kiszabását indokolják annál a négy vádlottnál, akiket nem tényleges életfogytiglannal sújtott az elsőfokú bíróság – mondta az ügyész.

A Fővárosi Törvényszék két vádpontban hozott felmentő ítéletet. Somodi János hangsúlyozta, ezek a bűncselekmények is a vádlotti körhöz köthetők, az elsőfokú ítélet szerint azonban nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, melyikük vett részt ezekben. A törvényszék mérlegelését nem lehet eredményesen támadni, ezért az ügyészég e vádpontokban visszavonta fellebbezését – tudatta.

A tárgyalás délután a védők perbeszédeivel folytatódik.

– MTI –


Ároktői banda – Az eljárás felfüggesztését kezdeményezte az egyik ügyvéd

Szeged, 2014. szeptember 18., csütörtök (MTI) – A másodfokú eljárás felfüggesztését kezdeményezte az ároktői banda ügyében Ikladi Edit ügyvéd, az első fokon tényleges életfogytiglani büntetéssel sújtott harmadrendű vádlott ügyvédje csütörtökön. tovább »