Friss hírek

2010.06.14. 13:54

Szakmai javaslatokkal egészül ki a Márai-program

<p>Július 1-ig várja a javaslatokat és észrevételeket a Márai-programmal kapcsolatban Szőcs Géza nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár - ezt maga jelentette be az országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának hétfői ülésén. Megerősítette: a kormány nem tervezi a program megszüntetését. Hozzátette: a program a jelenlegi formában aggályokat vet fel, ezért a szakmai szervezetek és személyek véleményét is hozzáillesztené. Az államtitkár elfogadta azt a jobbikos felvetést is, miszerint a programban kitüntetett módon kell kezelni a magyar szerzőket.</p>

Szőcs Géza kijelentette: a kormányzatban nincs olyan terv, hogy a Márai-program megszűnjön, mindössze a szakmai szervezetek és személyek véleményét szeretnék integrálni, hogy minden szereplő teljes elégedettséggel álljon mögé. Az államtitkár azt kérte, hogy a javaslatokat pontokba szedve július 1-ig juttassák el a kulturális államtitkárságra, és vállalja hogy augusztus 1-ig összeállít egy cselekvési tervet, amit később megvalósítanak.

A bizottsági ülésen szót kaptak a könyvkiadói szakma és a könyvtárak képviselői is. Vasy Géza, az Írószövetség elnöke a többi között azt kifogásolta, hogy a program jelenlegi verziójában nincs ösztöndíj-pályázat, korlátozza a könyvbemutatók helyszínét, a határon túli könyvtárak pedig csak jelképesen vehetnek részt benne. A könyvkiadók részéről elhangzottak olyan javaslatok, miszerint nagyobb figyelmet kellene fordítani a magyar klasszikusokra, a kortárs alkotások támogatását lehetővé kellene tenni, a könyvtáraknak pedig alapvetően az értéket kell bemutatniuk a "celebregények" helyett.

Hiller István, a testület MSZP-s képviselője, korábbi kulturális miniszter azt mondta: a jól működő Márai-program közös érdek, de ha nem indul el a következő hónapokban, akkor félő, hogy más célokra megy majd el az erre szánt pénz. Novák Előd, a Jobbik képviselője azt kérte: a programban magyar szerzők könyvei szerepeljenek, vagy esetleg magyar vonatkozású tartalmak. Ezt egyébként az államtitkár is támogathatónak tartotta.

A Márai-program egyébként a klasszikus és kortárs szépirodalomra, a gyermek- és ifjúsági művekre, a tudományos és szakkönyvekre, valamint az ismeretterjesztő és kézikönyvekre kiterjedő, átfogó könyves program. A lényege, hogy a könyvtárak évi egymilliárd forintos többlettámogatást kapnak a könyvállományuk fejlesztésére. Nemrég azért került ismét a figyelem középpontjába, mert a kulturális bizottság fideszes elnöke, L. Simon László olyan kijelentést tett, hogy újragondolandó a program. Emiatt voltak olyanok, akik a leállítására következtettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!