Lehet trendi, klasszikus, de biztosan megyei érték

Osztermanné Malmos Edina a díjnyertes kosarával
Osztermanné Malmos Edina a díjnyertes kosarával - © Fotók: Ádám János
Arnót – A színeknek fontos jelentése van a májuskosarak esetén.

A község önkormányzata és a Silky Trade Kft. szervezésében második alkalommal rendezték meg a Borsod Megyei Májuskosár Kiállítás, Vásár és Versenyt az arnóti művelődési házban. Három napon át volt lehetőség megtekinteni a kiállítást, melynek kapcsán a májuskosár-hagyományról kérdeztük Oláh István rendezvénydekoratőr-­virágkereskedőt.

Itt is meg­jelent a púder szín, ami az esküvőknél már trend.” Oláh István

Bekerült az értéktárba

A klasszikus, a szerelem, a párválasztás jelzéséül szolgáló májuskosár kifejezetten borsodi népszokás, ahogy távolodunk megyénktől, egyre kevésbé ismerik, mondja, nem véletlen, hogy tavaly bekerült a megyei értéktárba.

file6zt8pjyks5u7racy2wv-1_650

– Megjelent a kosaraknál is a púder szín, ami az esküvők esetén már nagy trend. Érkezett hagyományos, krepp-papíros kosár, megjelentek a tündérekkel díszített, de még májuskosarak, de a zöme az organzás, modern kosarak, különböző színekben. A legújabb dolog, ami már itt is megjelent néhány alkotásnál, hogy nem kosár, hanem virágdoboz az alapja – magyarázta a dekoratőr.

A legkomolyabb szándékot a fehér kosár jelképezi, azt, hogy esküvőt szeretne abban az évben a férfi, éppen ezért ezt menyasszonyi kosárnak is nevezik, és az esküvőre utaló kiegészítők is kerülnek bele. Ezt megelőzi a rózsaszín, a mályva színű kosár, amelyet udvarlási stádiumban adnak a hölgynek, a zöld új kapcsolatot jelent, a kék baráti, de közeledő viszonyt jelez, a lila egy régi kapcsolat, a narancs és a sárga inkább kisebb kosarakra jellemző, és lányok az édesapjuktól szokták kapni.

file6zt8plwbhep1euw4h2wv-1_650

– De van egy piros, úgynevezett újasszonykosár is, mint az esküvőn éjfélkor pirosba öltözött menyasszony, amelyet az esküvő utáni évben adnak, hogy az legyen az utolsó, ne a menyasszonyi – tette hozzá Oláh István.

A kiállításra 75 májuskosarat küldtek be a virágkötők, és 25 indult a versenyen.

Osztermanné Malmos Edina az egyik kosarával a második díjat nyerte el, ugyanakkor az egyik legnagyobb és leglátványosabb kosarat is ő készítette a kiállításra egy méretes porcelánbabával díszítve. Edina elmondta, utóbbi esetén egy kifejezetten menyasszonyi kosárról van szó.

file6zt8pk2aa5zmvapn6w6-1_650

– Divatos az olyan májuskosár, ami kicsit ódon, egy kicsit antikolt. Régebben a baba sokat használt díszítőeleme volt az esküvőknek, például az autókon is, ezért ezt akartam belecsempészni a kosár díszítésébe – meséli. A második díjat elnyert kosárnál a magyarságra és a szerelemre helyezte a hangsúlyt, ezért is került bele díszítőelemként a „Te meg én” felirat.

– HI –Arnót.
BOON.HU


hirdetés