Arnót hírei

2016.11.14. 16:24

Folyamatosan épül-szépül Arnót

Arnót - Tíz fontos pályázatot nyert eddig az idén a település.

Arnót - Tíz fontos pályázatot nyert eddig az idén a település.

Az idei pályázatokról, az M30-as arnóti nyomvonaláról is tájékoztatást ad a holnapi, november 15-ei közmeghallgatáson dr. Üveges István, a település második választási ciklusában szolgáló polgármestere.

- Hogyan érinti a Miskolc–Kassa közötti új, tervezés alatt lévő M30-as autópálya Arnótot?

Üveges István: Településünk északi oldalán halad majd a már véglegesített nyomvonal. Sikerült elérnünk, hogy az utolsó lakott háztól a lehető legmesszebbre, mintegy 500 méterre épüljön meg a pálya. Azt is elértük, hogy a legveszélyeztetettebb szakaszon kialakítsanak majd egy zajvédő fal helyét, reméljük, a későbbiek folyamán magát a falat is megépítik, bár ez a vonatkozó szabványok szerint nem kötelező.

- Az EU 2014–2020-as fejlesztési ciklusához kapcsolódva milyen pályázatokat adtak be?

Üveges István: Munkálkodásunk kezdetén, 2010-ben az intézményi épületeink közül egyedül az egybeépült fogorvosi rendelő és gyógyszertár felelt meg a XXI. századi elvárásoknak. Azóta teljesen megújult a hivatal, a művelődési ház, az orvosi rendelő és a védőnői szolgálat épülete, a központi óvodánkon is sikerült a nyílászárókat kicserélni, szinte valamennyi intézményünk energiaigényét jelentős részben napelemekkel biztosítjuk. Emellett kerékpárút köt össze minket Felsőzsolcával, rendbe tettük a belterületi útjainkat, buszmegállóinkat, állami forrásból új aszfaltszőnyeget kapott a főutunk, gát véd minket az árvíztől. Folytatni szeretnénk ebben az EU-s ciklusban az épületeink felújítási programját, öt pályázatot is beadtunk ebben a témakörben. A központi óvodánkat bővíteni szeretnénk és hozzáépíteni egy bölcsődét, emellett az iskolánk energetikai, külső felújítása is nagyon fontos feladatunk. Pályázatot adtunk be a belterületünk csapadékvíz-elvezető rendszerének kiépítésére, a konyhánk teljes felújítására, valamint a tagóvodai épületünk külső rendbetételére is. Emellett kültéri fitneszparkra, valamint a hivatali számítógépes rendszerünk fejlesztésére is pályáztunk.

- Milyen megnyert pályázatokról tud számot adni a település lakosságának?

Üveges István: A megnyert, kisebb összegű pályázataink között a szociális tűzifa osztására irányulót, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását szolgáló szociális földprogramos és élelmiszer-lavinás pályázatunkat kell megemlítenem. Kulturális témában helytörténeti előadásokra és a lakodalmas nap megrendezésére nyertünk támogatást. A művelődési házunkba egy kisebb összegből szőnyeget és függönyöket vásárolunk. Magyar kormányzati forrásból történhet konyhánk már régóta esedékes részleges felújítása, valamint új gépek beszerzése. Az iskolánk mellett egy ’56-os emlékpark kerül kialakításra, ezáltal megújul a közterület egy része, szökőkút, kandeláberek, ülőpadok kerülnek kihelyezésre. A fejlesztésekhez, működésünkhöz nyújtott tevékenysége, segítsége miatt köszönetünket fejezem ki Csöbör Katalin országgyűlési képviselőnek, akivel jó munkakapcsolatot sikerült kiépíteni.

- Az Észak-Magyarország hűséges olvasói az elmúlt években néhány különleges arnóti kulturális rendezvényről is értesülhettek…

Üveges István: A teljesség igénye nélkül ezek közé tartoznak a minden évben megtartott falunapok, a februári Házasság Hete ünnepségek, a csecsemőink és a ballagó 8. osztályosaink emlékfáinak elültetése, a Költészet Napja megünneplése, a községi tojásfa- és májusfaállítások, kerékpártúrák, a nyugdíjas napok, a fenyőfaállítások. Idén helytörténeti előadássorozatot indítottunk Arnót a XX. században címmel, pályázatot is nyertünk rá az ’56-os Emlékbizottságtól. Augusztus 20-án a kenyérszenteléssel egybekötve megtartottuk az Arnótról Elszármazottak Találkozóját. A Sajósenyével közösen működtetett és finanszírozott focicsapatunk a megyei II. osztály tabelláján az élbolyban található. Önkormányzatunk elkötelezett híve a lakodalmi kultúra ápolásának. Minden település arra törekszik, hogy megkülönböztesse magát a többitől, megmutassa értékeit a nagyvilágnak, legalább egy-egy rendezvény erejéig megpróbálja a közfigyelmet magára irányítani. Arnót esetében ez az érték akár az esküvő, a házasság témaköréhez is kötődhet. Sok-sok összejövetel után ennek jegyében rendezzük meg az idei lakodalmas napunkat, amelyre megyénk lakosságát is szeretettel hívjuk.

- A közmunkáltatás terén idén milyen eredményeket értek el?

Üveges István: A szokásos intézményi kisegítőmunkát, a településüzemeltetési feladatok ellátását, a termőföldünkön az önkormányzati konyhánkra történő termesztést, a térkőkészítést és -lerakást idén is kiemelt célként jelöltük meg. Belevágtunk az intenzív uborkatermesztésbe is, a bevételből platós kisteherautót vásárolunk. A temetőnél a lélekharang helyi gyülekezetekkel történő közös megépítése mellett parkolókat alakítottunk ki. A védőnői szolgálat bejáratát teljesen felújítottuk, az iskolai udvaron egy salakpályát építettünk.

ÉM-PGY


Önkormányzat

  • polgármester: dr. Üveges István,
  • jegyző: Szarka Tamás,
  • alpolgármester: Orosz Ferenc,
  • képviselők: Barcsák Pálné, Darnyiné Kövesdi Erzsébet, Horváth Judit, Szedlákné Monoczki Andrea, Tőzsér László.
  • Bővül a szociális ellátórendszer

    Januárban a szociális tűzifaosztás keretében 82 család téli gondjait tudták enyhíteni. A hátrányos helyzetű középiskolás tanulók támogatását egyre többen veszik igénybe, ez részint a menetrend szerinti tömegközlekedés igénybevételét, részint az intézményi étkeztetést jelenti. A házasságot kötő új párok, továbbá az elsőszülött gyermek után járó támogatás is népszerű támogatási forma Arnóton. A szépkorúak egyszeri, 10 ezer forintos támogatására azok az arnótiak jogosultak, akik a 70., 75., 80., 85., 90., 95. vagy a 100. életévüket éppen betöltötték. A középiskolát idén elvégzettek szintén egyszeri, 10 ezer forintos támogatását is 2016-ban vezették be. A nyugdíjasok közül még januárban több mint kétszázan igényeltek ajtóéket, amely az otthonaik biztonságához járul hozzá.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!