Argentin lett Che Guevara lánya

celia guevara
celia guevara

Felvette az argentin állampolgárságot Celia Guevara March, a legendás kommunista forradalmár, Ernesto Che Guevara lánya.

A Clarín című Buenos Aires-i lap tudósítása szerint a forradalmár lánya a havannai argentin konzulátuson tette le az állampolgári esküt. Az argentin jogban a leszármazási elv érvényesül, a születési helytől függetlenül megkaphatja az állampolgárságot mindenki, aki argentin szülőktől származik.

Celia Guevara édesapja állampolgárságát vette fel. A Kubában született 41 éves állatorvos Havannában él, az ottani akváriumban dolgozik, Fidel Castro elkötelezett híve és nem tervezi, hogy elhagyja Kubát.

Che Guevara 1959-ben Castro oldalán részt vett a Batista-kormány megbuktatásában. Már nagyhatalmú állami vezető volt, amikor a hatvanas évek közepén hirtelen eltűnt a kubai közéletből, és a szocialista modellt forradalom útján próbálta “exportálni” más államokba.

Rövid és sikertelen afrikai kitérő után Dél-Amerikára kezdett koncentrálni. Tervei szerint a forradalom az egész kontinenst elborította volna, ha sikerül valahol elindítani. Bolívia tűnt erre a legalkalmasabb terepnek. 1966-ban kubai önkéntesek és helyi felkelők élén gerillaháborút indított a kormány ellen. 1967. október 8-án fogságba esett és egy nappal később a bolíviai elnök utasítására kivégezték. Szinte halála pillanatától kezdve legenda, ma is világszerte a baloldali mozgalmak példaképe.

Két házasságából öt gyermeke volt. Celia második feleségétől, a kubai Aleida March Torres-től született.

STOP