Arcok a megyéből: Molnár Ágnes – A hajrázás szentháromsága

Akt.:
Arcok a megyéből: Molnár Ágnes - A hajrázás szentháromsága
Arcok a megyéből: Molnár Ágnes - A hajrázás szentháromsága
Miskolc – Ági számára a cheerleading nem munka, hanem elhivatottság.

“A cheerleading, magyarul hajrázás, szurkolás vagy vezérszurkolás modern sportág, amely a torna, az akrobatika és a tánc elemeit ötvözi. Elsősorban csapattevékenység, amely szorosan kapcsolódik más sportágakhoz, főleg az amerikai futballhoz, a kosárlabdához, a labdarúgáshoz.” – írja a wikipedia. A miskolci Molnár Ágnes ennek az 1870-es években – természetesen az Egyesült Államokban – született sportágnak a honi, úttörő képviselője. Ági a Miskolc Steelleaders vezetőedzője, a Miskolci Egyetem Lions csapatának, a Black Cats edzője és a nemrég alakult Magyar Cheerleading Bizottság elnöke.

– Gyermekkori álmom volt, hogy pomponlány legyek – mesélte mosolyogva. – Koreográfiát készítettem 11 évesen papírzsebkendőből… Ez persze akkor nem valósult meg, viszont edző lehetek. Először a Miskolc Steelers-szel kerültem kapcsolatba barátokon keresztül néhány évvel ezelőtt. Eljutottam a csapat vezetőihez, felvettem velük a kapcsolatot. A Steelers is szeretett volna pomponlány csapatot, így aztán egymásra találtunk.

Áginak egyébként 2004-től Pixys Divat- és Táncstúdió néven tánciskolája is működik.

– Az első csapatot az iskolámból “toborozva” alakítottuk, alapítottuk meg, majd ez természetesen bővült. A csapatnak bármilyen testalkattal, bármilyen életkorral, bármilyen magassággal, előképzettséggel tagja lehet lenni – folytatta Ági. – Nyilván azért fontos, hogy a cheerleading szentháromságával, azaz erő, állóképesség, hajlékonyság háromsággal rendelkezzen a jelentkező. Ugyanakkor kemény edzésekkel mind a három fejleszthető.

Amerikában a fiúk is

Arra a felvetésre, hogy mennyi az optimális csapatlétszám Molnár Ágnes elmondta, hogy minél többen vannak a csapatban, annál jobb, hiszen bonyolultabb akrobatikát, és emeléseket lehet bemutatni. Egy alapemeléshez ugyanakkor négy ember kell.

– Ez nem csak a lányok sportja, hanem a fiúké is, igaz egyelőre Amerikában, és Nyugat-Európában – árulta el a Magyar Cheerleading Bizottság elnöke. – Ők általában tornászok, vagy testépítők, ugyanis biztonságosabban tudnak egy-egy nehezebb emelést megcsinálni. Nálunk ez még gyerekcipőban jár.

Ági tapasztalatai szerint egy jól felépített koreográfiához hónapok kellenek, és közben kiderülhet, hogy ki mennyire tehetséges például táncban. De a tehetség – mint az élet más területein – vagy meg van valakiben, vagy nincs.

– Ám nálunk mindenkinek meg van a feladata, ami ugyan olyan fontos – fogalmazott Molnár Ágnes, akinek nem meglepő módon az egész napját kitölti ez a sport. – Ez nem munka, hanem elhivatottság.

Juhász-Léhi István