Arcok a megyéből: Demeter Csaba tetoválóművész

Akt.:
Arcok a megyéből: Demeter Csaba tetoválóművész
Miskolc – Demeter Csaba életében mindig jelen volt a tetoválás, de vidámparkban is dolgozott.

Soha nem akartam Miskolcról elmenni: itt születtem, itt tanultam és a jövőmet is itt képzelem el a városban. – jelentette ki Demeter Csaba miskolci tetoválóművész, aki az elmúlt napokban annak kapcsán híresült el, hogy ő tervezte az “alternatív Miskolc” logót. – Az más, hogy elmegyek világot látni, körülnézni szakmailag, de én itt szeretném megcsinálni a dolgaimat és aki kíváncsi, jöjjön el hozzám. 18 éve nyomom a tetoválást. A hivatásomnak tartom, ám soha nem leszek belőle gazdag, mert idealista vagyok. Persze a kezdetek óta foglalkoztam mással is. Voltam vidámparkos, elmentem a Gömbjátékboltba (legendás, ma már nem létező miskolci játékbolt a belvárosban – a szerk.) szerelemből dolgozni egy évig. De a tetoválás mindig jelen volt az életemben.

 

Csaba elárulta, hogy gyerekkorától mindig is tetszett neki a “varrás”. Anno az Avason, kissrácként egy trafik kirakatában meglátott egy Iron Maiden lemezborítót.
– Akkor láttam életemben először normális tetoválást. – folytatta. – Évekkel később, a ’90-es években jöttek a zenei csatornák, és egyre többet láthattunk ilyet a Mötley Crue-tól, később a Red Hot Chillitől. Persze szerencsém is volt némileg ebben a dologban, hiszen abban az időben jónéhány barátomat tetoválta már Kupcsik Adrián képzőművész, akivel annak idején már amerikai szaklapok foglalkoztak.

A bankártól a bankrablóig

Arra a kérdésünkre, hogy mennyit változott ez a szakma, ez a fajta művészet Csaba elmondta, hogy például a valóságshow-knak is köszönhetően rengeteget.
– Teljesen más az emberek hozzáállása, hiszen nem a börtönhöz, a rossz élethez kötik a tetoválást. – fogalmazott. – Jómagam tetováltam ügyészt, büntető bírót, körzeti orvost, DVTK futballistát, Diósgyőr szurkolót és folytathatnám a sort a végtelenségig. Egyszóval nagyon széles ez a szegmens. Olvastam erről egy tengerentúli kollégától egy idevágó dolgot (ő egyébként egy kikötői tetoválóművész volt), aki azt mondta, hogy “a bankártól a bankrablóig mindenki jár hozzám.” Azt hiszem ebben minden benne van. Emberekkel foglalkozunk, s némileg olyan cipőben járunk, mint a fodrász szakma. Azaz nyújtasz egy szolgáltatást, ami addig üzlet, ameddig megbeszéled az összeget, onnantól művészet, hogy a tetoválást készíted.
Érdekesség, hogy Demeter Csabán nincs tetoválás. A miértre – mármint, hogy miért nincs – azt válaszolta, hogy azért mert nem találta meg a megfelelő embert, aki elkészítse. Elmondása szerint viszont a barátai jól járnak, mert rájuk dolgozza azt, amit ő magán szeretne látni. Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e a valamilyen folytatása az úgynevezett aleternatív Miskolc logónak, elmondta, lassan több, mint két évtizede nem történt jelentős előrelépés a városban, ám ő hisz abban, hogy “hivatalos irányítás” nélkül is érdemes lenne összefogni és tenni a városért, kitalálni azt. 

– Ebben a városban olyan lehetőségek vannak, amelyek abszolút kihasználatlanok, de egyediek. – tette hozzá. – Ez persze lerágott csont, mindenki – legalábbis az én baráti körömben – tudja. Jó lenne, ha a volt Vasgyár, Lillafüred, vagy Diósgyőr tényleg ki lenne találva. És ez hidd el nem biztos, hogy csak és kizárólag a pénzről szól. Erre szeretném felhívni a figyelmet. Akár ezzel az egyszerű “MC logóval” is.


Melyik a legkifejezőbb miskolci logó? Szavazzon!

Miskolc – Ünnepélyes keretek között mutatta be nemrégiben dr. Kriza Ákos miskolci polgármester a város új logóját, amellyel a városvezetői szándék szerint márkaépítés is jár: az új arculat az első lépés ahhoz, hogy a városról élő kép pozitív, jó irányba mozduljon.

ÉM-JLI


Ön szerint melyik a legkifejezőbb miskolci logó?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...