Arcok a megyéből – Broda Balázs: Három tantárgyból is a TOP 10-ben

Akt.:
Arcok a megyéből - Broda Balázs: Három tantárgyból is a TOP 10-ben
Arcok a megyéből - Broda Balázs: Három tantárgyból is a TOP 10-ben
Miskolc – „Ötven évente egyszer születik ilyen diák”, mondja Balázsról az egyik tanárnője.

Matekból, fizikából és kémiából is az első tíz között végzett az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) Broda Balázs, aki a Földes Ferenc Gimnázium végzős diákja. A magyarérettségit követően beszélgetünk az iskola tanári szobájában. Amikor firtatjuk, mit jelentenek ezek a helyezések pontosan, egy tanárnő szól bele a beszélgetésbe: „ötven évente egyszer születik ilyen diák” jegyzi meg.

Balázs szülei mindketten vegyészmérnökök, így adott volt az érdeklődési kör, mesél az indíttatásáról. Hollóházán végezte az általános iskolát, innen került a Földesbe, az Arany János Tehetséggondozó Program diákjaként. A matematika, a fizika, a kémia egyaránt érdekelte már az általánosban, ott kapott rá a versenyek ízére, hangulatára is. Sok-sok helyi megmérettetésen indult, ezt később a Földesben folytatta. Kérdezzük, összeszámolta-e, hogy hány versenyen vehetett részt eddig a három tantárgyból, megjegyzi, sosem számolta.

A kémia a favorit

– Négy A4-es oldalt írtam egyszer tele, amikor próbáltam összegyűjteni – válaszolja mégis – csak az oklevelekből kötetnyi gyűlt össze.

Az OKTV-n már az előző évben is indult, de a mostani eredményei a legjobbak: matekból második lett, fizikából ötödik, kémiából a 7. helyen végzett. Elárulja, a három közül a kémia áll hozzá a legközelebb. A matek főleg azért érdekli, mert biztos alapot nyújt a másik kettőhöz. Kémiából viszont minden. Kérdezzük, mivel tudná megszerettetni azokat ezzel a tantárggyal, akiktől távol áll, megjegyzi, a leglátványosabb kísérletekkel bárki érdeklődését fel lehetne iránta kelteni.
Balázs természetesen a kémiához kötődően tanul tovább, az ELTE kémia szakán, vegyésznek készül. Gondolkodott a matematikán is, de aztán azért döntött a kémia mellett, mert úgy érzi, vegyészként jobban el lehet helyezkedni. A vegyészeten belül később az analitikai szakág vonzaná, talán a gyógyszerkutatásban tudná magát végzett szakemberként a leginkább elképzelni.

Focizik, pingpongozik

Az érettségi kevésbé izgatja, hiszen a tantárgyak nagy részéből már korábban letette a vizsgáit, a magyart, a történelmet pedig szintén szereti.

Kérdezzük, mire futja még mindezen túl a szabadidejéből. Meglep minket a válasz: focizik az iskola csapatában, és pingpongozni is nagyon szeret. Mindemellett a kézműves dolgok is érdeklik, farag és fest, képeit főként aszfaltkrétával készíti. Nagyon fontos szerep jut életében a barátnőjének is, akivel igyekszik minél több időt eltölteni.

ÉM-HM