Arcok a megyéből: Borsos István képzőművész – Győztek a „komisz” márványszobrok

Akt.:
Arcok a megyéből: Borsos István képzőművész - Győztek a „komisz” márványszobrok
Arcok a megyéből: Borsos István képzőművész - Győztek a „komisz” márványszobrok - © Fotó: Ádám János
Encs – Borsos István lett az ország legjobb, nyugdíjas képzőművésze.

Legtöbben, amikor a 80. életévükhöz közelednek, már csak sétálgatással, szunyókálással töltik napjaikat. Nem így Borsos István, aki, bár 78 éves, de még mindig szobrokat készít, két kertet is megművel, és nemrég megnyerte a nyugdíjas „Ki mit tud?”-ot. A verseny hivatalos neve ennél persze sokkal hosszabb: „Az idősek határokon átívelő kulturális és művészeti vetélkedője”. Ennek képző- és iparművészeti kategóriájának lett a győztese az encsi szobrász.

Gyorsan hozzátette, említsük meg a többi encsi versenyző nevét is, akik egészen a fővárosi döntőig jutottak: Szabó Sándorné, aki szőtteseket készít és a Fügödi Férfikórus.

Borsos Istvánt sokan ismerhetik megyénkben, sőt a megyén túl is, hiszen 34 köztéri szobrával találkozhatunk jártunkban-keltünkben, kisplasztikáit pedig kiállításokon csodálhattuk meg. Beszélgetésünk is egy kis tárlatvezetéssel kezdődött, hisz a művész kertjében, de még a háza előtt is saját alkotású szobrai állnak. Hosszú percekig tud beszélni mindegyik alkotásáról, saját gyermekeinek tekinti őket.

További részletek az eszak.hu-n és a szerdai Észak-Magyarországban.
hirdetés


hirdet�s