Helyi közélet

2010.10.07. 07:32

Nem csip-csup: chipkártya

<p>Miskolc - Tavaly november végén terjedt a hír: a Borsod Volán új, elektronikus bérletkártyára cseréli az addigiakat.</p>

„December elején igyekeztem is eleget tenni a kötelezettségnek, s kitöltöttem – az útmutató többszöri elolvasása után – a „Bérletkártya, bérletváltó kártya igénylőlapot”. Reméltem, hogy még időben sikerült benyújtani, miután azt hittem: januártól már csak az újjal utazhatom. Ám az újabb és újabb érdeklődésemre (legalább háromszor álltam ki a sort), a jegypénztárnál azt a felvilágosítást adták: a cég nem egészen jól mérte fel, mekkora feladatot jelent a csere, ezért kicsit csúszik az előállítás. Az igénylőlap sorszáma alapján végre több hónap után elkészült a bérletem, s a bérletváltó kártyám is, amelyért 500 forintot kellett fizetnem. Az ár ugyan nem szerepelt az igénylőlapon, s mikor ennek okát kutattam, azt a választ kaptam: ha nem akarom kifizetni, akkor ne vegyem át, nem kötelező.” Eddig a tapasztalat, amely alapján néhány kérdést tettünk fel a személyszállítási társaságnak.

Változhat az ára

A válaszokból kiderül: hozzávetőlegesen 50 ezer bérletkártyát kell lecserélni, a chipkártyák gyártását „saját erőforrások felhasználásával” oldják meg. Az új bérletkártya használatát kezdetektől 2011. január 1-től tervezték bevezetni (ez az időpont nem szerepel a bérletkártya-igénylőlapon). Amelyen azért nem tüntették fel a bérletváltó kártya 500 forintos „kiváltási díját”, mert azt a beszerzési ár+áfa értéken biztosítják, s ez változhat. Annak mindenkori áráról a cég szerint az igénylés leadásakor tájékoztatják az igénylőt (ez esetünkben nem történt meg – a szerk.).

Azért, mert csak

Arra is rákérdeztünk: miért kellett többször is sorba állni, míg végre hónapok múlva elkészült a kártya? Miért csak egy ideje követhető az előállítás üteme a cég honlapján? „A kártyakiadási kapacitásunk egyenletes mennyiséget tud kibocsátani, az igénylések leadása az utasoktól függ, annak üteme nem szabályozható. Az igénylőlap sorszám alapján történő online követhetőségre internetes oldalunkon 2010. augusztusától van lehetőség, ekkorra készült el ez a fejlesztésünk” – lettünk (vagy nem lettünk?) okosabbak.

ÉM-SzK

Két kérdés, két válasz

1. Miért ilyen rossz minőségű a fotó, minőségét tekintve jó (egyébként profi Nikon, tükörreflexes, profi fotós által készített) fénykép alapján?

„A jó minőségűnek ítélt fényképet a digitalizáló technika másként képezi le, mint az emberi agy. Az alkalmazott berendezés az EU-ban a közigazgatásban is használatos készülék.”

2. Aki(k) feladatul kapták az újfajta bérlet bevezetését, elégedett(ek)-e; netán mit csinálnának másképp?

„Az elektronikus bérletkártya fejlesztésünk célja a közlekedési kormányzat által elvárt, országosan egységes, Elektra Hungária néven közzétett közlekedési kártya megvalósítása. Ennek érdekében a Borsod Volán Zrt. elsőként teszi teljes körűvé a kártya alkalmazását várhatóan 2011. január 1-től. Az eddig elvégzett munkánk a kártya alkalmazás kifejlesztésében kezdeti lépés, amelyet további jelentős fejlesztéseknek kell követniük.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában