Aratófesztivál Földesen

Földes – Arató fesztiválját első alkalommal rendezte meg Földesen a Karácsony Sándor Általános Művelődési Központ és a Balásházy János Kertbarátkör. 

Igazi arató időben, rekkenő hőségben százak érdeklődése kísérte a 17 háromfős csapat versenyét a Szabadidő Központ melletti búzatáblán kijelölt területen. A verseny legidősebb résztvevője a 84 éves földesi Nagy Antal volt.

Sokan negyven, ötven év után vettek ismét kézikaszát a kezükbe, hogy régi paraszti életbeli ismereteiket bemutassák, és idős fejjel magukat újra megmérettessék. A kaszás, marokszedő és kévekötő tagokból álló csapatok versenyében a hajdúböszörményi Tessedik Sámuel Kertbarátkör volt a leggyorsabb, alig megelőzve a kabai Mácsai Sándor Kertbarátkör csapatát.

A fesztiválon bemutatkoztak a népi kismesterségek térségi képviselői, akik a gyerekeknek a szalmázás, arató koszorúk készítését mutatták be. Sok érdeklődőt vonzott a ” nagymamáink így sütötték” címmel megrendezett hagyományos sütemények versenye. A fesztivál többszáz főnyi érdeklődő közönségét Földes közösségei, civil szervezetei zenés táncos műsorral köszöntötték. A nap arató bállal zárult, ahol Pércsi Dániel és zenekara húzta a talpalá valót.