Arató: minden készen áll a tanévkezdésre

A közoktatás felkészült az idei tanévkezdésre – közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) államtitkára hétfőn a kormányszóvivői tájékoztatón. Egyelőre sem az iskolabezárásokkal kapcsolatban, sem a lehetséges elbocsátásokról nem lehet pontos számokat mondani. Az előzetes adatok szerint legalább félezer iskolát zárnak be vagy alakítanak egy másik iskola tagintézményévé, és biztosan lesznek olyanok, akiknek ősztől megszűnik a munkaviszonya – mondta Arató Gergely. Az önkormányzatoknak augusztus 31-ig kell bejelenteniük a változásokat.

A legfrissebb adatok szerint idén szeptemberben 1 millió 729 ezer gyerek ül újra iskolapadba, ami több mint 20 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Általános iskolába több mint 820 ezren járnak majd ősztől, ebből 100 ezer 420 elsős. 16 évvel ezelőtt egyébként még több mint 2 millió gyerek kezdte a tanévet, 2010-re ez a szám 1,5 millióra csökkenhet – közölte a szakállamtitkár.

Az első tanítási nap szeptember 3-án, hétfőn lesz, az első félév pedig január 18-án ér véget. A végzős évfolyamok számára április 30-án fejeződik be a tanév, a többieknek június 13 után kezdődik a vakáció. Idén október 19-én kezdődik az őszi érettségi időszak, amely november 30-ig tart; a tavaszi vizsgák május 5-től június 27-ig tartanak.

A szakállamtitkár elmondta: a nyugodt tanévkezdéshez szükséges jogszabályok elkészültek és megjelentek. Példaként említette a pedagógusok foglalkoztatásában bevezetett változásokat (kötelező próbaidő, pályáztatási rendszer), a heti kötelező óraszám 20-ról 22-re emelését, valamint a csoportlétszám alapú finanszírozás bevezetését. Szintén szeptembertől vezetik be a pályakövetési rendszert, illetve az iskolákat fenntartó önkormányzatok mozgásterét bővítését célzó módosításokat. Ennek lényege, hogy a többcélú intézmények az eddigieknél több feladatot is elláthatnak egy szervezeten belül; a pályaválasztási tanácsadás például a munkaerő-piaci tanácsadással közösen is megszervezhető.

Idén is folytatódik a 2004-ben indult iskolatej-program. Az iskoláknak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban kell igényelniük az ehhez szükséges támogatást; idén tavasszal 360 ezer gyereknek jutott az iskolatejből, 2007-ben már összesen 807 millió forintot költ erre az állam. Bővül a védőnői hálózat is: 2006 decemberében 961, idén már ezer főállású védőnő dolgozik az iskolákban, négyezren pedig a régiót járva segítenek ott, ahol tudnak. Az elmúlt két évben kétmilliárddal többet különített el erre az állam; az idén több mint 16 milliárd forint jut a védőnői hálózat támogatására – közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett 2007/2008-as tanév programjai közül kiemelte még a rendőrség bűnmegelőzési programját, amely 530 intézményt, illetve 40 ezer gyermeket érint és főleg a drogprevenciót helyezi előtérbe.Sporthírek