Friss hírek

2008.12.31. 11:43

Nem lesz szmogriadó Budapesten

<p>Nincs szükség a szmogriadó elrendelésére Budapesten. A kisebb forgalomnak és a légmozgásnak köszönhetően hétfőhöz képest kevesebb szállóport mérték ugyanis legutóbb a levegőben - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Gonczlik Tamás, a Fővárosi Önkormányzat környezetvédelmi ügyosztályának vezetője szerda délelőtt.</p>

A hétfőn mért értékek keddre értékelték ki: 10 budapesti mérőállomásból 8-on mértek tájékoztatási küszöb feletti értéket, ami azt jelenti, hogy 1 köbméter levegőben több mint 75 mikrogramm szállópor volt. Két állomáson ennél is magasabb, 100 mikrogrammot is meghaladó értéket mértek. Ha legalább két állomáson, két egymást követő napon is magas lett volna az érték, akkor riasztást kellett volna elrendelni, de szerencsére javultak az értékek - mondta Gonczlik Tamás.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján található adatok szerint a szállópor értéke a fővárosban mindenhol 50 mikrogramm per köbméter alatt volt legutóbb.

A riasztás egyébként az autósokat és az ipari üzemeket érintette volna elsősorban. Ennél a fokozatnál a "naptári nap - rendszám" rendszer lépett volna életbe, vagyis páros napokon azok az autók közlekedhettek volna egy meghatározott körön belül, amelyek rendszáma páros számra vagy nullára végződik. Páratlan napokon mindez a páratlan végű rendszámmal felszerelt kocsikra vonatkozott volna. Az ipari üzemeknek pedig 25 százalékkal kellett volna csökkenteniük a kibocsátásukat. A riasztási illetve az alacsonyabb szintű, úgynevezett tájékoztatási fokozatban egyaránt tilos a nyílt téri égetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!