Aranyos miskolci kórusok Grazból

Aranyos miskolci kórusok Grazból
Miskolc, Gaz – Aranyéremmel tért haza két miskolci kórus a grazi kórusolimpiáról (V. World Choir Games). A Fazekas Leánykar és a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Leánykara ragyogóan szerepelt. 


Aranyéremmel tért haza két miskolci kórus a grazi kórusolimpiáról (V. World Choir Games).
A Fazekas Leánykar és a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Leánykara is aranyérmet érdemelt az ötödik alkalommal megrendezett kórusolimpián, amelynek most Graz adott otthont.

A Fazekas Leánykar tagjai „fiatalabb” korukban a Fazekas Gyermekkar tagjai voltak, már a harmadik olimpiájukon vettek részt július 9-e és 13-a között – tudunk meg többet Halmainé Újvári Mária kórusvezetőtől. A szakma legrangosabb nemzetközi eseményéről van szó, hisz 93 országból 643 együttes érkezett Grázba, hogy 28 kategóriában mérje össze tudását, tehetségét. A kórusvezető és a kórustagok is rendkívül boldogok, hiszen a leánykarok közül most indultak először, így nem tudták, milyen szereplés szükséges a jó eredményhez. A verseny előtt két hétig mindennap próbáltak, erős és igényes műsorral érkeztek Grazba.

A név marad

Újdonság a kórus életében, hogy egyesületté alakult, így jogilag és gazdaságilag is leváltak a Fazekas Utcai Általános Iskoláról. A nevüket azonban megtartották, hiszen a kórustagok, akik ma már középiskolások, egykor mind a Fazekasba jártak, de a név egyben a szakmai folyamatosságot is biztosítja. A kórusnak az olimpián nem kellett részt vennie a kvalifikációs versenyen, az eddig elért kiváló eredményeik feljogosították őket arra, hogy rögtön a döntőben kezdjék el a versenyzést. Mendelssohn- és Kocsár-műveket énekeltek, valamint csángó népdalok feldolgozását. Sikerükhöz a zongorakísérő, Juhászné Víg Judit is hozzájárult.

Egyenes út

A Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Leánykara Barta Ildikó vezetésével ért el ugyanolyan sikert, mint a Fazekas Leánykar. Barta Ildikó elmondta: kategóriájukban 33 kórus versengett. Hogy ők mivel érdemelték ki a szereplést? Spanyolországban, a Tolosa-i Nemzetközi Kórusversenyen két kategóriában is első díjat nyertek, ami egyenes utat jelentett a kórusolimpia második fordulójába.

Barta Ildikó, aki 1997 óta vezeti a kórust a következőket mondta még el: németül, latinul és magyarul énekeltek romantikus, XX. századi és kortárs műveket, a versenykiírásnak megfelelően. Az éneket Kádas Claudia kísérte zongorán. Az aranyérem három évig kvalifikációt jelent a világ összes kórusversenyére, beleértve a VI. kórusolimpiát, ami (ismét) Kínában rendeznek meg, és amelyen szívesen részt vennének.

A lányok kedvence

Nem gond az, hogy a tagok az évek alatt állandóan cserélődnek? De, gond – felelte a kórusvezető –, de most olyan élményben volt részük, ami egy éltre szól.
Hozzátette:  – Felejthetetlen, katartikus élmény volt együtt énekelni az olimpiai himnuszt, több ezren egymásba kapaszkodva énekeltük a We Are The World-öt. Sok barátság született a nemzetek között, a lányok kedvence egy dél-afrikai fiúkórus volt. Csodálatos volt a rengeteg szín, a népviseletek, bár az európai ízlésnek különös volt a kórusok koreográfiája, ami gyakran a show irányába mutatott.