Aranyat énekelt a Fazekas

Miskolc – Aranyéremmel tért haza a miskolci Fazekas Leánykar a napokban a grazi kórusolimpiáról. A leánykari kategóriában most mérették meg magukat először, mégis a legjobbak között végeztek.

A leánykari kategóriában most mérették meg magukat először, mégis a legjobbak között végeztek.

A kórustagok, akik „fiatalabb” korukban a Fazekas Gyermekkar tagjai voltak, már a harmadik olimpiájukon vettek részt július 9-e és 13-a között, tudunk meg többet Halmainé Újvári Mária kórusvezetőtől. A szakma legrangosabb nemzetközi eseményéről van szó, hisz 93 országból 643 együttes érkezett Grázba, hogy 28 kategóriában mérje össze tudását, tehetségét. A kórusvezető és a kórustagok is rendkívül boldogok, hiszen a leánykarok közül most indultak először, így nem tudták, milyen szereplés szükséges a jó eredményhez. A verseny előtt két hétig mindennap próbáltak, erős és igényes műsorral érkeztek Grazba.

A név marad

Újdonság a kórus életében, hogy egyesületté alakult, így jogilag és gazdaságilag is leváltak a Fazekas Utcai Általános Iskoláról. A nevüket azonban megtartották, hiszen a kórustagok, akik ma már középiskolások, egykor mind a Fazekasba jártak, de a név egyben a szakmai folyamatosságot is biztosítja. A kórusnak az olimpián nem kellett részt vennie a kvalifikációs versenyen, az eddig elért kiváló eredményeik feljogosították őket arra, hogy rögtön a döntőben kezdjék el a versenyzést.

Egyetlen probléma a költségek előteremtése volt, tette hozzá a karnagy. A 2-3 millió forintot főleg a szülők és szponzorok adták össze, a miskolci önkormányzat 100 ezer forinttal segített, a Nemzeti Kulturális Alap viszont egy fillérrel sem.
A grazi kórusolimpián szintén aranyérmet szerzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola leánykara, és szépen szerepelt a Fráter György Katolikus Gimnázium kórusa is.