Arany Érdemkereszt a vízvédelemért

Arany Érdemkereszt a vízvédelemért
Arany Érdemkereszt a vízvédelemért
Nyíregyháza – A vizeink tisztasága fölött őrködő szakember állami elismerésének üzenetértéke van. Munkájának jelentős része a nemzetközi határvízi vízminőség-védelmi feladatok ellátásához kötődik. Vízvédelem [.pdf – 51KB]

A természet, a környezet szeretete olyan útra is vezethet, amely olykor aranyfényű ragyogással adhat bíztatást a rajta lépdelőnek. Ilyen megerősítést kapott a közelmúltban Kocsis Gáborné dr., a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakmai főtanácsadója, vízgazdálkodási referens. A hazai és nemzetközi szinten egyaránt kiemelkedő szakmai munkáját ismerte el a Magyar Köztársasági Arany ÉrdemkeresztjévelPersányi Miklós, a szaktárca minisztere.

– Mindig biológus szerettem volna lenni, ebben némi családi indíttatást adhatott biológia-kémia szakos tanár édesapám. Határozott választás volt az egyetem Debrecenben, ahol már a tanulmányok alatt a hidrobiológia mellett köteleztem el magam. Végzés után a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósághoz kerültem, a laboratóriumban mikroszkópos biológiai vizsgálatokat végeztem a felszíni vizek minőségi állapotának értékeléséhez. Általában mindennel foglalkoztam, ami a felszíni vizekhez kötődő feladatot adott, ilyen volt a rendkívüli szennyezések kivizsgálása és a részvétel a védekezési munkákban – sorolja szakterületének máig ható kihívásait.

A határokon túl is

Szakmai pályafutása többször is jelentős állomáshoz érkezett: az 1990-ben megalakult Környezetvédelmi Felügyelőségen létrehozott Vízminőségvédelmi Osztály vezetőjévé nevezték ki, hét év múltán pedig igazgatóhelyettesi megbízatást kapott, jelenleg szakmai főtanácsadóként dolgozik. Munkájának jelentős része a nemzetközi határvízi vízminőség-védelmi feladatok ellátásához kötődik: 1994–től a magyar-román Vízminőségi Albizottság állandó szakértője, a magyar-ukrán albizottság pedig az ő vezetése alatt ténykedik.

Komplex beruházások részesévé is vált: a magyar kormányzati pénzből, humanitárius segélyként létesített técsői automata vízminőségmérő állomás építését ő vezényelhette le. Napjainkban a hatósági tevékenység kissé előtérbe került életében, de a gyakorlatiasabb terepmunkáktól sem távolodott el. Marad a természethez közel, amennyire csak lehet.

– Nyéki Zsolt –