Nagyvilág

2011.06.16. 09:28

2020-tól jégkorszak jön?

<p>Tudósok szerint a Nap egy meglehetősen hosszú hibernáció elé néz 2020-tól.</p>

Évekre is eltűnhetnek a napfoltok, a tudósok egy része szerint egy mini jégkorszak is kialakulhat Földünkön emiatt, mások kevésbe borúlátóak. Már a 2008-09-es években is elég enyhe volt a napfoltok képződése, a legfrissebb kalkulációk szerint azonban 2020-tól akár évtizedekre is eltűnhetnek a mágneses képződmények.

Frank Hill, amerikai tudós egy Új-Mexikóban rendezett konferencián a minap így fogalmazott: - A napenergia-ciklus kihagyáshoz közelíthet, akár egy nyári tévéshow. Ha a számításaink helyesek, részesei lehetünk egy fantasztikus kísérletnek, amiből az is kiderül, hogy mennyi köze van a Napnak a globális felmelegedéshez.

Hill és munkatársai három, a Nap tevékenységében megfigyelt változásokra alapozza elméletét: a napfoltok folyamatos gyengülése, a napszelek fokozatos eltűnése és a Nap pólusaitól a korona felé zúduló áramlatok számának csökkenése.

22 évente a Nap mágneses pólusai helyet cserélnek, így alakítva ki egy-egy 11 éves ciklust. Csúcsidőben, mint például 2001-ben, napfoltok minden nap keletkeznek, gyakoribbak a napkitörések és viharok. A legfrissebb számítások szerint ezek azonban 2020-tól kezdődő ciklusban több évtizedre meg fognak szűnni. Hogy mi okozza mindezt, az egyelőre rejtély, hatásai és következményei pedig még inkább.

Mindenesetre ha tudósok számításai helyesek és a jelenlegi tendencia folytatódik, a napfoltok teljesen eltűnnek. A mágneses képződmények megszűnése okozhat lehűlést a földi klímában, de megúszhatjuk jégkorszak nélkül is. 2020 után biztosan kiderül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!