Arany Jánosra fókuszál az idei Tokaji Írótábor

Az írótábor tavalyi nyitórendezvényén
Az írótábor tavalyi nyitórendezvényén - © Fotó: ÉM-archívum
Tokaj – Tokajban 45. alkalommal nyitja meg kapuit a rendezvény.

A kétszáz évvel ezelőtt született Arany János munkásságára fókuszál a ma kezdődő Tokaji Írótábor, a rendezvény augusztus 13-ig (vasárnapig) tart. A Tokaji Írótábor Egyesület korábbi tájékoztatásából kiderül, hogy a 45. írótábori tanácskozást A magyar irodalom közvetítésének kihívásai, változásai és módozatai Arany Jánostól napjainkig címmel rendezik meg, tekintettel az Arany-emlékévre is.

Arany Jánostól elindulva…

A jövő tervezése szempontjából szükséges megvizsgálni, hogy melyek a hatékony eszközök, csatornák a magyar irodalom népszerűsítésében, „a közönségszervezésben egyik legnagyobb költőnk és lapalapító irodalomszervezőnk, Arany János korától elindulva a mozgókép, a rádiók és televíziók elterjedésének évszázadán át egészen a közelmúlt digitális forradalmáig” – fogalmazott két hónapja az egyesület elnöksége, amely arra is kitért: „vajon milyen műfajok és közvetítő adathordozók, magatartásformák, szemléletek lesznek alkalmasak a jövőben kultúránk hatékony és színvonalas átadására társadalmunk, a magyar nemzet szellemi, lelki és identitásbeli épségének ápolása érdekében.”

A Tokaji Írótábor az egyik legrégebbi regionális, nemzetközi irodalmi–közéleti fórum. A hetvenes évektől itt vetődtek fel először olyan megoldatlan társadalmi kérdések, mint a népességfogyás, a környezetvédelem, a kistelepülések helyzete, a határon túli magyarság sorsa, és itt foglalkoztak először a magyar irodalom jelenlétével Európában.

Emlékkönyvben minden eseménye

A Tokaji Írótábor immár 26. évkönyve jelenik meg a tábor idején a Bíbor Kiadó gondozásában. Borkuti László alapítótól megtudtuk, a tábor három napjának minden egyes eseménye, az elhangzott előadások, beszédek, plenáris ülések szövegeit tartalmazzák a kötetek szerkesztve, naplószerűen, fotókkal illusztrálva. A hozzászólásokat nem, de az írótábor rendezvényei, így a Tokaji esték borbemutatóin elhangzott beszédek, a tiszaladányi rendezvények dokumentumai, de még a felolvasott versek is olvashatók az évkönyvben.

– Az idei kötet 336 oldalas lesz, mintegy 50 fotót tartalmaz – mondja Borkuti László. Az évkönyv iránt hatalmas az érdeklődés a tábor idején, az előző évek résztvevői, felszólalói szívesen szerzik be és őrzik.

ÉM


A programból

Augusztus 10. (csütörtök)

16.00: Rákóczi pince, az írótábor megnyitója, megnyitja: Szentmártoni János elnök.

A három nap alatt plenáris ülések, munkacsoportülések zajlanak az írótábor idei témájához kötődően. Ez utóbbin többek között a magyar irodalom rádióban, tévében, színházban, filmeken, világhálón való közvetítése lesz a fókuszban. Emellett irodalmi estek, folyóirat-bemutatók, kiállításmegnyitók várják az érdeklődőket.

Augusztus 13. (vasárnap)

9.00: Millenniumi Irodalmi Emlékpark, felavatják Arany János emléktábláját. A tábor 12.30-kor zárul a díjátadókkal.