Aradi vértanúk – Megemlékezések országszerte

Budapest, 2012. október 5., péntek (MTI) – Az aradi vértanúk október 6-i emléknapja alkalmából már pénteken országszerte megemlékezéseket tartanak.

Budapest IV. és XI. kerületének önkormányzata délelőtt tart megemlékezést Görgey Artúr, illetve Schweidel József honvédtábornokok emlékművénél.
Nyíregyházán délelőtt Kovács Ferenc polgármester mond beszédet, délután pedig a városi és megyei önkormányzat, a városi helyőrség parancsnoksága, az evangélikus egyházközség és a városvédő egyesület szervezésében tartanak megemlékezést és koszorúzást Damjanich János szobránál.

A kecskeméti önkormányzat kegyeleti váltófutást rendez, utána gyertyagyújtással emlékeznek az aradi vértanúk kivégzésének évfordulójára.
Zalaegerszegen este tartják a városi ünnepséget, amelyen Pinczés István, a Griff Bábszínház igazgatója mond beszédet.

Egerben az ünnepi megemlékezést Lenkey János tábornok sírjánál tartják a Lenkey Bajtársi Egyesület, a Kossuth Zsuzsa Középiskola tanulói és a Lenkey János Általános Iskola énekkarának részvételével, majd koszorúznak.

Komárom-Esztergom megyében két helyszínen is megemlékeznek az 1848-1849-es szabadságharc vértanúiról: Esztergomban kora délután kegyeleti váltófutást rendeznek, a polgármesteri köszöntőt követően koszorúzást tartanak. Tatán pedig este a Tatai Polgári Körök Szövetségének szervezésében gyászmisével, majd gyertyákkal, fáklyákkal emlékeznek az aradi vértanúkra.

Sopronban este az evangélikus temető előkertjében, Nagykanizsán délelőtt az Aradi Udvarban tartanak megemlékezést a szabadságharc hősi halottainak tiszteletére.
A Nógrád megyei Somoskőújfalu koszorúzási ünnepségén Fenyvesi Gábor, Salgótarján alpolgármestere mond beszédet. A Csongrád megyei Szentesen a volt Damjanich János Tagiskola épületénél emlékeznek polgármesteri köszöntővel, a Hajdú-Bihar megyei Hajdúböszörményben a városi rendőrkapitány mond emlékező beszédet.
A hivatalos állami ünnepség szombaton lesz a fővárosban. Az aradi vértanúk napja alkalmából katonai tiszteletadás mellett – Orbán Viktor kormányfő jelenlétében – felvonják, majd félárbocra engedik Magyarország nemzeti lobogóját a Kossuth Lajos téren. Ezt követően a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzást és megemlékezést tartanak, ahol Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mond beszédet.

1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét. Október hatodikát a kormány 2001-ben nemzeti gyásznappá nyilvánította.

– MTI –