Aradi vértanúk – Tisztelgés és koszorúzás Aradon

Akt.:
Aradi vértanúk - Megemlékezés Aradon
Aradi vértanúk - Megemlékezés Aradon - © MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Arad, 2012. október 6., szombat (MTI) – Az egykori vesztőhelynél rendezett koszorúzással kezdődött el az 1848-49-es szabadságharc 163 évvel ezelőtt kivégzett tizenhárom tábornokának tiszteletére rendezett megemlékezés szombat délelőtt Aradon.

Az emlékoszlopnál – amely mellett hagyományőrző honvédek álltak díszsorfalat – elsőként a vértanúk leszármazottai helyezték el az emlékezés virágait. A magyar kormány nevében Füzes Oszkár bukaresti nagykövet, a magyar parlament nevében Ujhelyi István (MSZP), az Országgyűlés alelnöke, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviseletében Kelemen Hunor elnök koszorúzott. Ez követően számos romániai és magyarországi önkormányzat, politikai és civil szervezet képviselője tisztelgett a mártír tábornokok emléke előtt.

A megemlékezések a belvárosi római-katolikus templomban folytatódnak, ahol Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, esperes, pasztorális püspöki helynök, nagyprépost celebrál szentmisét.

A kivégzett tábornokok emlékére 2004-ben visszaállított Szabadság-szobornál kora délután rendezett megemlékezésen – mások mellett – Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Rétvári Bence, a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára mond beszédet.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közös megemlékezést szervez az aradi vértanúk emlékére Zilahon. A megemlékezés a Wesselényi-szobor előtt 18 órakor kezdődik. Az ünnepségen felszólal többek között Toró T. Tibor, a EMNP elnöke.

Aradon végezték ki 163 évvel ezelőtt az 1848-49-es szabadságharc tizenhárom tábornokát. Október 6. 2001 óta nemzeti gyásznap.

– MTI –