Arab Louvre nyílik az Egyesült Arab Emirségekben

A világhírű párizsi múzeum, a Louvre részleget nyit az Egyesült Arab Emirségekben. Erről kedden irtak alá egy egy millárd eurós értékű szerződést. A dúsgazdag arab ország 400 millió eurót fizet a névhasználatért, az összeg több mint egy harmadát még ebben a hónapban átutalja.

Az egyezmény értelmében a “Louvre Abu Dhabit” Jean Nouvel világhírű francia építész tervezi, és az arabok fizetik (83 millió euró). Az építkezést még az idén elkezdik. Az új Louvre Abu Dhabi közelében a Szaadijat-szigeten valósul meg.

A szerződés szerint a Louvre Abu Dhabiba a párizsi Louvre és más francia múzeumok önkéntes alapon műtárgyakat kölcsönöznek 2 éves időszakokra.

Az egyezmény nagy felzúdulást váltott ki Franciaországban. 4650 múzeumigazgató és művészettörténész petícióban tiltakozott ellene, azt állítva, hogy a Louvre “eladja a lelkét”. Henri Loyrette, a párizsi Louvre elnöke viszont úgy gondolja, hogy az arab Louvre létrehozása segíti a francia kultúra terjesztését, és anyagilag jól fog tenni a francia múzeumoknak.