Friss hírek

2008.11.14. 19:31

Bozóttűz egy gazdag kaliforniai környéken - több mint 100 ház égett el

<p>Hirtelen támadt, és a széllel gyorsan terjedő bozóttűz pusztít egy gazdag környéken Kaliforniában. Péntekre több mint 100 ház semmisült meg a lángokban. Halálos áldozatról nem érkezett jelentés, 13-an könnyebb sérüléseket szenvedtek. Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó szükségállapotot hirdetett Santa Barbara megyében péntek reggel.</p>

Több mint 4500 házat kellett elhagyniuk a lakóknak a csütörtök este támadt tűz miatt. További 4500 embernek ugyanezt javasolták a szakemberek. A Los Angelestől északra levő környéken több millió dolláros házak állnak, köztük Oprah Winfrey talk-show háziasszony és Rob Lowe színész egy-egy ingatlana is. Azt egyelőre nem tudni, hogy a hírességek házait elérte-e a tűz.

A Montecito nevű területen több mint 800 hektáron pusztítottak eddig a lángok. Egy tűzoltó és két civil égési sérüléseket szenvedett, tíz embert pedig füstmérgezés miatt kellett ellátni. Az oltásban több mint 500 tűzoltó vesz részt. A helyi tűzoltóparancsnok szerint azonban még messze van a tűz megfékezése.

Az egyik tűzoltó azt mondta, sok bokor és fa van közvetlenül a házfalaknál, ezért a lángok gyorsan terjednek. Ráadásul olyan gyorsan harapózott el a tűz, hogy senkinek nem volt ideje tenni ellene - tette hozzá.

Kaliforniában a szárazság és az erős szelek miatt gyakoriak az erdő- és bozóttüzek. Idén júniusban és júliusban több mint kétezer tűz pusztított, 3500 négyzetkilométer területen - közölte az AFP francia hírügynökség hivatalos forrásra hivatkozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!