Applikáció mutatja, hol olthatjuk szomjunkat

Akt.:
Tajthy Ákos kollégánk megtalálta az egyik kutat
Tajthy Ákos kollégánk megtalálta az egyik kutat - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A nagy hőségben jólesik egy kis vizet inni, Miskolci Ildikó és Deme Dorina találtak is egy ivókutat Miskolc belvárosában. Hol vannak még a megyénkben? Néhányat megnéztünk annak a letölthető mobilalkalmazás segítségével, amely informálja a felhasználókat a magyarországi közkutakról.

A hasznos programról szóló hír a napokban járta be a hazai sajtót. Mint megtudtuk az applikáció csak néhány hónapja létezik a mostani formájában.

– Május környékén akadtam rá a kozkut.hu oldalra, egy geocathing alkalmazás továbbfejlesztése közben. Akkor megkerestem Somogyi Balázst az ötlettel, hogy az oldal alapján szívesen elkészíteném a mobilapplikációt, aki vevő volt erre, azóta szoros együttműködésben dolgozunk ezen a projekten – mondta Petró Tamás, a Közutak mobilalkalmazás-fejlesztője. Az applikáció a hazánkban található ingyenes vízvételi lehetőségeket listázza. Androidra és iOS-re is ingyenesen letölthető, és nem tartalmaz zavaró reklámot.

Könnyen kezelhető

– Nagy előnye az alkalmazásnak, hogy abszolút interaktív, néhány mozdulattal hozzá lehet adni új, most még nem szereplő kutakat, de lehet jelenteni azokat is, amelyek nem működnek, esetleg már leszerelték őket – sorolta a fejlesztő.

Azt nem nehéz belátni, hogy az alkalmazás különösen hasznos a túrázók és a természetjárók számára, de a sportolóknak – futóknak, kerékpározóknak is jó szolgálatot tesz. A kánikula idején ráadásul városokon belül is hasznos látni a közeli vízlelőhelyeket. A mobilapplikáció köz- és ivókutak mellett az újratöltő pontokat is tartalmazza.

Egyszerű, de nagyszerű

Természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogy az alkalmazás mennyire működik a gyakorlatban. Tapasztalataink szerint a program pillanatok alatt megtalálható a telefonok „áruházában”, és ugyanilyen gyorsan letölthető. Elsődlegesen a szerkesztőség közelében lévő kutakat céloztuk meg, első célpontunk Szeles utcán jelzett közkút volt.

A virágüzlet előtti vízlelőhely bár láthatóan túl van élete csúcspontján, viszont kifogástalanul működik, éppúgy, mint a Kis-Hunyad utcán lévő rokona.

Emellett a mobilapp listázza az állandóan és a csak nyári szezonban működő ivókutakat is, így megtaláltuk a a Búza téri, a Centrum előtti, valamint a Szinva teraszon és a Szent István téren lévő kutakat is.

ÉM-TÁ


Jakab Roberta
Miskolc - Miskolc belvárosában néhány helyen 37-38, máshol 41 fokot is mutatott a hőmérő a déli órákban. Az emberek elmondták, hogy nehezen viselik a hőséget, de nem mindenki hisz benne, hogy a klímaváltozás okozza az extrém időjárást. Bármi is okozza, a 38 fok már közel elviselhetetlen, ezt Jak...

Szűcs Józsefné Icu néni is odafigyel, hogy sok vizet igyon kánikula idején
Miskolc - A helyes étkezéssel is segíthetjük szervezetünk küzdelmét a nagy meleggel szemben. Közel két hete tart a 30 fokot meghaladó kánikula, és nem látszik a vége. Az extrém hőmérséklet megviseli szervezetünket, azonban a terhelésen ­könnyíthetünk, ha odafigyelünk táplálkozásunkra. Fontos e...

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Napjainkban egyre égetőbb probléma az ivóvíz és a műanyag palackok mennyisége. Ha nem szeretnénk a rekkenő hőségben pluszként még folyton kulacsot is cipelni magunkkal vagy palackos vizet vásárolni, ez az applikáció a segítségünkre lehet. A letölthető mobilalk...