APEH: több mint 10 milliárdos különbözet a vagyonosodási vizsgálatokon

Több mint 10 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg a vagyonosodási vizsgálatokon az adóhatóság – jelentette be az APEH elnökhelyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján. Eddig 2709 ilyen ellenőrzés zárult le ebben az évben, amelyek közül 1821 esetben találtak szabálytalanságot, vagyis a vizsgált magánszemélyek 67 százalékánál. Az egy vizsgálatra jutó adókülönbözet átlagosan 5,7 millió forint – mondta Varga Lászlóné. Az adókülönbözet feltárása mellett az APEH 50 százalékos bírságot állapít meg és késedelmi pótlékot is kiszab, így várhatóan a 10 milliárdos különbözet után 20 milliárd forint folyik be a hatósághoz.

A vagyonosodási ellenőrzés kérdőív alapján történik. Egyebek közt házról, kocsiról, utazásról kell nyilatkozni. Meg kell adni az elmúlt 5 évben vezetett bankszámlákat is, azok forgalmát is megnézik az APEH munkatársai és ha olyan nagyobb kiadást találnak rajta, amit nem említett az adózó a kérdőíven, azt eltitkolt jövedelemként értékelik.

Erre az évre 10 ezer vagyonosodási vizsgálatot tűzött ki az adóhatóság, és az elnökhelyettes szerint a jelenlegi adatok fényében jó esély van arra, hogy ezt teljesíteni tudják. A lényeg nem ennek a betartása és a beszedett milliárdok, hanem a jogkövető magatartás erősítése – tette hozzá. Jelenleg 6041 ilyen vizsgálat van folyamatban.

Jellemző a vizsgált magánszemélyekre, hogy húzzák az időt és akadályozzák az eljárást, amelyet sokszor könyvelőik, ügyvédeik tanácsára tesznek. Nem veszik át az értesítéseket, vagy késve adják át az adatokat. Ha ezekben az esetekben bebizonyosodik a rosszhiszeműség, akkor az APEH 100 ezer forintos mulasztási bírságot szabhat ki. Ha kiderül, hogy ügyvédeik tanácsára akadályozták az ellenőrzést, akkor az adóhatóság ezt az ügyvédi kamara felé is jelzi – közölte Varga Lászlóné.

A kirívó esetek közül az elnökhelyettes egy olyan vállalkozót emelt ki, aki a vagyonából 300 millió forintot egy menyasszonytáncból befolyt összegként próbált igazolni. Ő egyébként úgy került az APEH látókörébe, hogy egy másik vizsgált adózónak 70 millió forintos kölcsönt adott. Egy másik esetben egy jó körülmények között élő, de 7 éve veszteséges vállalkozást üzemeltető magánszemélynél állapítottak meg több 10 millió forintos adókülönbözetet.

A magánszemélyek kiválasztásához elsősorban a saját adatbázisára támaszkodik az adóhatóság. Jellemzően az adóbevallást elmulasztókat, a tartósan veszteséges vállalkozást üzemeltetőket, a nagy értékű ingatlan adás-vételt bejelentőket, a nagy összegű tagi kölcsönt nyújtókat ellenőrzik. Az APEH ezen kívül más hatóságoktól, például a rendőrségtől is kap jelzéseket, amelyek alapján vagyonosodási vizsgálatot indíthat. A legtöbb esetben az eljárást csak több szempont együttes teljesülése alapján indítják meg.