Apadnak a folyók, viszont ismét több a belvíz Szabolcsban

A Felsõ-Tisza vidékén valamennyi folyó apad, a belvízzel elöntött terület viszont nõtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – tájékoztatta csütörtökön a Független Hírügynökséget Bodnár Gáspár védelemvezetõ.

Szerdán a vízgyûjtó hazai területén 5-8 mm, külföldön pedig 1-2 mm csapadék hullott, de ez meghatározóan nem befolyásolta az ár- és belvízvédelmi helyzetet – közölte Bodnár Gáspár, a Felsõ-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Már csak a Krasznán van I. fokú árvízvédelmi készültség, a folyó csütörtökön Kocsord térségében tetõzik. A Tisza szerdán, az esti órákban tetõzött Tiszabercel térségében, ezt követõen a Felsõ-Tisza teljes hazai szakaszán megindult az apadás. A Túr a teljes hazai szakaszán apad, a Szamos vízszintje is csökkent. A Tisza és a Szamos a határszelvényben a tetõzés óta közel két és fél métert apadt. A Lónyay árvízkaput szerdán kinyitották, ide engedik a fõcsatornában összegyûlt nyírségi belvizeket. A szakemberek ma folytatják a Kraszna mederébe dõlt fák eltávolítását, mert azok nehezítik az ár levonulását.

A szerdai esõ hatására kis mértékben nõtt a belvízzel elöntött terület, jelenleg eléri 12400 hektárt. Hat védelmi szakaszon továbbra is fenntartják a belvízvédelmi készültséget: II. fokú a készültség a teljes Felsõszabolcsban, a Beregben és a Szamos-Krasznaközben, míg a Tisza-Szamosközben I. fokú.

Szerdán 12 szivattyútelep 2,1 millió m3 belvizet emelt a befogadó vízfolyásokba. A Rétközi-tóba vízfrissítés céljából 800 ezer köbméter vizet juttattak a Tiszából.
A megyében hét településen – Tiszabercel, Paszab, Ibrány, Nagyhalász, Kisar, Nagyecsed és Barabás – folyik belvíz elleni védekezés.