Apad az észak-magyarországi folyók többsége, de jövő héten újabb esőzés érkezhet

Az észak-magyarországi folyókról – Sajó, Bodva, Hernád – a vízügyi hatóságok figyelme lassan a Tiszára fordul át, mert a következő hetekben harmadfokú vízállású és hosszan tartó árvízi védekezésre kell számítani Vásársnaménytól Szegedig – mondta a Független Hírügynökségnek a vízügyi minisztérium szakállamtitkára vasárnap.

Kóthay László hangsúlyozta: a Sajó, a Bódva és a Hernád is végig apad. A víz szintje az eddigi két legkritikusabb helyen, a folyók torkolatánál és Edelényben is csökkent, vagyis a “magassággal folytatott küzdelmet megnyerték,” további ideiglenes védvonalakat nem kell építeni, a meglévő és a kiépített töltések tartják a vizet. Ugyanakkor most a tartósság a fontos, az átázott és stabilitásukból vesztett töltéseken az árvízi jelenségek továbbra is veszélyt hordoznak magukban – mondta Kóthay.

Az enyhülésnek köszönhetően a pénteki 10 ezer helyett szombaton már csak 4600 ember védekezett a folyók mentén, ebből 2500 a vizvédelmi és a katasztrófavédelmi szakember, a többi pedig civil. A vízügyi igazgatóságok jelenleg 110 településen nyújtanak segítséget az önkormányzatoknak a vízkár elhárításában.

Kóthay László felhívta rá a figyelmet, hogy a Tisza romániai vízgyűjtőin a várt csapadék leesett, ezért a következő várhatóan két hétben Vásárosnaménytól Szegedig levonuló, hamradfokú készültséggel járó árvízre kell öszpontosítani.

Észak-Magyaroszág folyóin jelenleg 1924 kilométer hosszon van védelmi készültség. Ebből rendkívüli 130, harmadfokú 266, másodfokú 650, elsőfokú pedig 878 kilométer.

A Tisza, elsősorban a mellékfolyók árhullámainak hatására Záhonytól a Körös-torokig lassan árad, első-, illetve egyes szakaszokon másodfokú készültség van érvényben. A Bodrog szombat éjszaka harmadfok közelében, Felsőbereckinél 698, Sárospataknál pedig 648 centiméteres vízállással tetőzött. A Hernád a teljes szakaszon tovább apadt, Hidasnémetinél első fokú szint alatt van, Gesztelynél viszont még másodfokú készültség van. A Sajón a lassú apadás tovább folytatódott. A felső szakaszon Sajópüspökinél első fok alatti, a torkolat felett Sajószentpéternél pedig elsőfokú készültségi szintű a vízállás. Az Ipolyon az apadás folytatódott, a vízállás a folyó teljes hosszán a készültségi szint alatt van.

A Túron folytatódott az egyenletes apadás, Garbolcnál és Sonkádnál is másodfok alá csökkent a vízszint. A Kraszna lassan árad, Kocsordnál a vízállás meghaladta a másodfok szintjét, a Lónyai főcsatorna viszont tetőzés közelében van, Kótajnál vasárnap reggel 786 cm volt a vízállás. A Takta felső szakaszán tovább apadt, a torkolat közelében tetőzés közeli állapotban van, a Tarnán folytatódott az apadás, a vízállás mindenütt elsőfok alatt van. A Hortobágy -Berettyó felső szakaszán elsőfokú készültség van érvényben. A Fekete-Körös Antnál másodfok feletti vízállással (622 cm) tetőzött, azóta lassan apad, a Kettős – Körös viszont az első fokú készültséget meghaladó a vízállás mellett, enyhén árad.

A Zagyván az apadás tovább folytatódott, Apcnál az első fok szintje alatt van a vízállás, Hatvan térségében is másodfok alá csökkent a folyó szintje. A középső szakaszon (Szentlőrinckáta) másodfokú, az alsó szakaszon (Jásztelek) még harmadfokú készültségi szintek vannak. A Kapos Kurdnál továbbra is hosszan elnyúlóan tetőzik 434 centiméteres vízállással.
Az említett folyókon túl az elsőrendű fővédvonalakkal nem védett Bódván jelenleg is rendkívüli készültség van érvényben.

Az elmúlt napon területi átlagban nem hullott számottevő csapadék a Felső-Tisza, a Bodrog és a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén, bár helyi záporok helyenként előfordultak. Az elkövetkező két napban nem várható említésre méltó csapadék a Tisza vízgyűjtőjén, de esetleg jelentős mennyiségű helyi záporok, zivatarok előfordulhatnak. A jövő hét elején érkező hidegfront nyomán viszont már jelentősebb esőzések érinthetik a térséget, elsősorban a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjét.

Belvíz kapcsán a szakállamtitkár leszögezte: szombaton számottevő csapadék nem hullott a síkvidéki területekre, de az összefolyások miatt a belvízzel elöntött területek nagysága nem változott, továbbra is körülbelül 160 ezer hektár van víz alatt, ebből majdnem 80 ezer hektár a vetés-szántó terület, ahol a termény teljesen tönkrement. A magas mederteltségek miatt a Felső-Tisza vidékén, egyes helyeken már a csatornákból is kilépett a víz. Legnagyobb elöntések Borsodban, Felső-Szabolcsban, Közép- és Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon és a Körösök vidékén alakultak ki.

Az OMIT kéri a lakosságot, hogy aki segíteni tud: a felajanlas@katved.hu e-mail címen tegye azt meg.

Címkék: , ,