Apad a búzakészlet, de jut is, marad is

Apad a búzakészlet, de jut is, marad is
Bár rohamosan csökken a raktárakból hazai gabonakészlet, kitart a következő aratásig. Az ország éves szükséglete kenyérgabonából 1,6-1,7 millió tonna, a tavaly betakarított közel 4 millió tonna kellő fedezetet nyújt.

Az országban néhány malomipari cég a leállás közelébe került, az ok: vészes apad a gabona-, főként a búzakészlet. Sokan kérdezik: lesz-e elég kenyérgabona az aratásig?

– Az ország éves szükséglete kenyérgabonából 1,6-1,7 millió tonna. A belső felhasználásra és az exportra tavaly nyáron betakarított közel 4 millió tonna búza kellő fedezetet nyújt, bár tény: az európai piacokon felmerülő mennyiségi és minőségi problémák növelték a keresletet és ez ösztönzi az exportot. Mindezekkel együtt is az a véleményünk, hogy a termelőknél, kereskedőknél, malmoknál rendelkezésre álló készletek elegendőek lesznek az aratásig. Más kérdés természetesen, hogy melyik feldolgozó milyen áron tudott (tud) hozzájutni az alapanyaghoz – mondta el lapunk kérdésére Vida Mihály, az ABO Csoport MILL divíziójának igazgatója.

Az elérhető alapanyag ára, minősége határozza meg a teljes vertikum (termelők, gabona feldolgozók, sütőipar) munkáját, eredményességét, de a kenyérellátás nincs veszélyben – szögezi le a szakember.