ÁNTSZ: Magyarországon nem várható járvány

Budapest(MTI) – Nem valószínű, hogy Magyarországon járvány lesz a németországi hasmenéses megbetegedések miatt, de szórványos esetek előfordulhatnak – közölte a helyettes országos tiszti főorvos pénteken budapesti sajtótájékoztatón.

Magyarországon továbbra sem regisztráltak megbetegedést, az Országos Epidemiológiai Központban az eddig vizsgált 35 minta mindegyike negatív lett – mondta Szabó Enikő. Kiemelte: Németországban a járványt továbbra is vizsgálják, de még mindig nincs meg a fertőzés forrása. A gyanúsított továbbra is fertőzött zöldségféle.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint nincs szükség a németországi utazások elhalasztására, ugyanakkor – a német hatóságokkal egyetértésben – a nyers zöldségfélék fogyasztását nem ajánlják. Emellett gyakori, alapos kézmosást, illetve fertőtlenítő kendő használatát javasolják.

A betegséget egy közönséges bélbaktérium okozza

 Prohászka Zoltán, a Semmelweis Egyetem kutatólaboratóriumának vezetője elmondta: a németországi hasmenéses járvány szövődménye, a vörös vértestek szétesését okozó hemolitikus urémiás szindróma (HUS) súlyos, életveszélyes állapot. Ennek tünetei egyebek mellett apró bőrvérzések, vérszegénység, fejfájás, szédülés, veseelégtelenség. A szövődményeket dialízissel, illetve vérátömlesztéssel kezelik. Németországban alkalmaztak még egy új, biológiai terápiás eljárást is a baktériumok ellen, amely hatékonynak bizonyult – mondta a kutató. Prohászka Zoltán kifejtette: a betegséget okozó közönséges bélbaktérium – amely elsősorban a szarvasmarhák szervezetében fordul elő – korábban is ismert volt, most azonban egy olyan újonnan kialakult változata fertőz, amely a bélfalhoz tapadva méreganyagot termel, és súlyos megbetegedést okoz. Hangsúlyozta, hogy aki az ezzel a baktériummal fertőzött élelmiszert elfogyasztja, nagy valószínűséggel beteg lesz.

Pénteken német szakértők azt közölték: Németországban a hasmenésjárvány stabilizálódásának a jelei mutatkoznak. Úgy tűnik, az új fertőzések száma egyenletessé válik – mondta Reinhard Brunkhorst professzor, annak az északi, hannoveri körzetnek a felelőse, ahol a legtöbb haláleset történt az EHEC bélbaktérium miatt. A professzor szerint ez a baktériumok okozta legjelentősebb járvány az elmúlt évtizedekben. A járvány eddig 18 halálos áldozatot szedett, 17-et Németországban.

-MTI-