Friss hírek

2009.07.09. 15:09

Újabb hackertámadás Dél-Korea ellen

<p>Ismét hackerek támadtak meg dél-koreai kormányzati honlapokat helyi idő szerint csütörtök este. Ez már a harmadik nagyobb támadás volt dél-koreai és amerikai weboldalak ellen a héten. Egyelőre nem tudni, kik indították ezeket, de a szöuli hírszerzés szerint Észak-Korea a tettes.</p>

"A harmadik támadás nagyobb volt, mint amire számítottunk" - mondta el egy vírusirtó szoftvereket gyártó biztonsági cég munkatársa az AFP francia hírügynökségnek. A cég megjósolta, hogy a korábban már kétszer támadó vírus helyi idő szerint csütörtök este újra működésbe lép. A vírusirtó cégnél egyelőre nem tudták megmondani, pontosan hány oldalt ért támadás.

A hackerek túlterheléses támadással (úgynevezett DDoS támadással) bénították meg az oldalakat. Egy ilyen támadás alatt nagy mennyiségű adattal kezdik el bombázni a kiszemelt weblapokat, amelyek szervergépei nem bírják a terhelést és lefagynak. A hackerek több tízezer számítógépet fertőztek meg vírusukkal, és azok a gépek hajtották végre a támadásokat. A második, szerdai támadáshullámban, amelyekkel főleg dél-koreai bankokat vettek célba, 29 ezer ilyen "túszul ejtett" gép vett részt.

A csütörtöki hackertámadás miatt a parlament, a védelmi minisztérium, a külügyminisztérium, és a hírszerzés honlapjait nagyon lassan vagy egyáltalán nem lehet elérni Dél-Koreában. Az ország legnagyobb bankjának oldalához egy ideig egyáltalán nem lehetett hozzáférni a támadás miatt, és még mindig dolgoznak az online bankszolgáltatás helyreállításán.

A támadásokra válaszul a dél-koreai hadsereg bejelentette, hogy a tervezettnél két évvel korábban, már 2010 januárjában felállítják az információbiztonsággal foglalkozó parancsnokságot, amely fél év múlva működni fog. A hírszerzés pedig "pénzügyi káoszra" figyelmeztetett egy hasonló, nagyobb cybertámadás esetén egy parlamenti bizottságnak készített jelentésében - közölte a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A vírusirtó cég vezetője újságírók előtt elmondta, hogy 15 éves karrierje alatt nem találkozott ennyire súlyos hackertámadással, és a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás online megfelelőjeként jellemezte a behatolást. Elmondása szerint a "nagyon bonyolult" programokkal végrehajtott "szervezett támadást" egy ember nem tudta volna végrehajtani.

A dél-koreai rendőrség cyberterrorral foglakozó központja felállított egy csapatot a kedd esti támadások kivizsgálására, és saját nyomozást indított a hadsereg, az ügyészség valamint több kormányügynökség is. Közben a Yonhap dél-koreai hírügynökség azt jelentette: a szöuli hírszerzés tájékoztatta a dél-koreai képviselőket, hogy Észak-Korea vagy Phenjanhoz hű emberek követték el a támadást. A hírszerzés szóvivője erre úgy reagált, hogy még nem tudja kommentálni a hírt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!