Antidiszkriminációs per indul a miskolci önkormányzat ellen

Akt.:
Illusztráció - Antidiszkriminációs per indul a miskolci önkormányzat ellen
Illusztráció - Antidiszkriminációs per indul a miskolci önkormányzat ellen - © Fotó: abcug.hu
Budapest, Miskolc – Az ombudsman már majdnem egy éve felszólította a miskolci önkormányzatot arra, hogy azonnal fejezze be a romák ellen irányuló jogsértő razziákat. A razziák azonban folytatódnak, a TASZ ezért pert indít. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

Miskolc az utóbbi években nyíltan cigányellenes politikát folytat. Állandóvá váltak a diszkriminatív intézkedések és az ellenséges, megbélyegző kommunikáció a romákkal szemben. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) emiatt pert indított az önkormányzat, a polgármesteri hivatal és az önkormányzati rendészeti szerv ellen – írja a TASZ közleménye.

A miskolci városvezetés a mélyszegénységből fakadó szociális problémákat nem szociálpolitikai intézkedésekkel kezeli, hanem olyan módszerekkel, amik bevallottan az alacsony státuszú, főként roma lakosság belvárosból való kiszorítását célozzák. Ide sorolhatóak például a szegénytelepeken folytatott razziák, illetve az úgynevezett „nyomortelep-felszámolás” mindenféle alternatív lakhatás biztosítása nélkül. Ezek az intézkedések és a hozzájuk társuló kommunikáció alkalmasak a roma kisebbséggel szembeni előítéletek, indulatok fokozására és sértik az egyenlő bánásmód követelményét.

A fentiek miatt a TASZ és a NEKI úgy döntött, hogy személyiségi jogi pert indít az önkormányzat, a polgármesteri hivatal és az önkormányzati rendészeti szerv ellen. Álláspontjuk szerint a cigányellenes intézkedésekkel és kommunikációval ezek a szervek az egyenlő bánásmódról szóló törvényt megsértve zaklatják a szegénytelepek lakóit. A perben a jogvédők a jogsértések megállapítását és a jogsértéstől eltiltást kérik a bíróságtól, valamint azt, hogy az önkormányzatra szabjon ki 10 millió forintos közérdekű bírságot.

„Az ombudsman már majdnem egy éve felszólította a miskolci önkormányzatot arra, hogy azonnal fejezze be a jogsértő razziákat. A razziák azonban folytatódnak, így nincs más eszközünk, mint a pereskedés, az önkormányzat jogkövető magatartásának kikényszerítésére” – mondta Jovánovics Eszter, a TASZ Roma Programjának vezetője.

A diszkriminációra, a sorozatos jogsértésekre már az összes létező jogi fórum felhívta a figyelmet, és elmarasztalta Miskolc Önkormányzatát, de a városvezetés nem tanúsít jogkövető magatartást, ez pedig elfogadhatatlan. Egyetlen város sem lehet állam az államban – hívta fel a figyelmet Muhi Erika, a NEKI igazgatója.

A per első tárgyalása június 1-én lesz.

Prókai Eszter | abcug.hu


Miskolci alpolgármester: folytatódik a telepek felszámolása

Miskolcon folytatódik a telepek, elsősorban a diósgyőri stadion környéki úgynevezett számozott utcai lakások felszámolása. Az önkormányzat továbbra is a jogszabályoknak megfelelően jár el – közölte Kiss János (Fidesz-KDNP) alpolgármester szerdán sajtótájékoztatón.

Miskolci romák százai előtt nyílhat meg újra Kanada

A kanadai kormányon múlik, hogy miskolci romák százai adhassák be újra menedékkérelmüket. Egy kanadai civil szervezet ugyanis jogorvoslatot követel nevükben, amiért hanyag ügyvédjeik miatt korábban elbuktak a menekültügyi eljáráson. A kanadai állam által fizetett három kontár ügyvéd a kérelmek 90 százalékát kezelte, amelyek nagy része elutasítással végződött. Volt, aki a két éves kanadai tartózkodása alatt mindössze egyszer találkozott jogi képviselőjével.
hirdetés


hirdet�s