„Anti-szemét” akciók

Miskolc – A közelmúlt külföldi (németországi) eredetű, illegálisan hazánkba kerülő szemétszállítmányok sarkalhatták arra az állami környezetvédelmi szerveket, hogy demonstratív, kampányszerű akciósorozatot hirdessenek meg.

Így történik ez megyénkben is, ahogy azt a regionális szakhatóságnál tegnap Miskolcon bejelentették; a kezdeményezés mindenesetre nem tévesztendő össze az elmúlt években hasonló néven folyt, civil zöldszervezetek által koordinált munkával. Bár az is, ez is főleg az illegális hulladéklerakók, szemétkupacok felderítésére, elhárítására, keletkezésük megelőzésére irányul.

Újra bevetésen a Zöld Kommandó – ezzel a címszóval indította el Pintér István, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Émi-KTVF, a korábbi ÉKF) igazgatója az akciósorozatot, amelynek konkrét időpontjairól és helyszíneiről egyelőre nem adtak ki adatokat, ám ígérték, a látványosabb fellépéseket a sajtó bevonásával intézik majd. Az akciók során ugyanakkor ott lesznek a rendőrség, határőrség, vám- és pénzügyőrség, polgárőrség képviselői is.

Amellett, hogy a szabálysértőkre, törvényszegőkre „lecsapjanak”, másodlagos cél, hogy beazonosítsák „azokat a potenciális helyszíneket is, ahol lehetőség nyílna az illegális hulladék-felhalmozásra”.

BA