Anthrax fertőzés Kirgisztánban

Karantént rendeltek el a volt szovjet tagköztársaság, Kirgisztán déli részén, miután kilenc személyt vettek fel kórházi kezelésre Anthrax fertőzéssel.

Az ország déli részén fekvő Jalal-Abad tartományban történt eset után Abdykalyk Nazarov, a helyi járványügyi szakértő azt a tájékoztatást adta, hogy a helyzet igen súlyos, mert ez a betegség egyaránt fenyegeti az embereket és állatokat is. Jelenleg a térségben 130 személyt tartanak megfigyelés alatt.

A betegeket Jalal-Abad tartomány Bazar-Korgon körzetében lévő kórházba vették fel. Valamennyi beteget azonnali ellátásban részesítették, és karantén alatt folyik a kezelésük. A járványveszély körzetét lezárták, továbbá exporttilalmat rendeltek el a szarvasmarhákra, a tejre és a húsra is. A fertőzést eddig hat faluban észlelték. Az előzetes feltételezés szerint az anthrax fertőzés állati hús elfogyasztása során jutott át az emberekre.

Jelenleg nem bocsátottak ki széleskörű riasztást, mivel nem észleltek újabb megbetegedést. Amennyiben még is megtörténik, azonnal tájékoztatást adunk ki – mondta el Kamil Atakhanov, a körzet egészségügyi vezetője.

A bőranthrax jellegzetes tünete a behatolási kapunak megfelelően kialakuló pustula maligna: kis papula, majd vesicula alakul ki, ami necrotisál, bevérzik, és kialakul a fekete eschar (pokolvar), melyet kifejezett oedema kísér. A folyamat az ijesztő elváltozáshoz képest meglepően fájdalmatlan. Ez a leggyakoribb forma, viszonylag jóindulatú, halálozása így is elérheti a 20%-ot. A nyaki oedema olyan kifejezett lehet, hogy néha ez a fulladást kiváltó, közvetlen halálok. A halál beállta előtt 1-2 órával még nincsenek ijesztő tünetek. A septicus shock rendkívül rövid idő alatt alakul ki.

A bélanthrax kontaminálódott élelmiszer fogyasztása útján keletkezik. Rendkívül ritka. A folyamat a bélben is ulceratióval, oedemával, necrotisáló haemorrhagiás lymphadenitisszel jár. Obstipatio és hasmenés egyaránt előfordul. A hányadék friss vagy emésztett vért tartalmaz, véres széklet gyakori. Heves hasi fájdalom kíséretében, 1-2 nap alatt peritonitis alakul ki. A 3. napon csökken a fájdalom, és ascites jelenik meg. Sepsishez és halálhoz vezet az esetek többségében.

A tüdőanthrax az 1-2 mikro mm-es spórák belégzésével keletkezik. A spórák mérete ideális ahhoz, hogy megfelelő porlasztás révén az alveolusokig jusson. A szaporodásnak induló bacillusok nem okoznak pneumoniát, hanem a mediastinalis nyirokcsomókban keltenek haemorrhagiás necrotisaló gyulladást, melyhez súlyos, fulmináns tüdőoedema és sepsis társul. Csaknem minden esetben halálhoz vezet.