Anne Frank tárlat holnaptól a Holokauszt Emlékközpontban

“Anne Frank – történelem a mának” címmel nyílik időszaki tárlat a budapesti Holokauszt Emlékközpontban szombaton. Az amszterdami Anne Frank Ház vándorkiállítását 1997 óta eddig negyven országban mutatták be és több mint tíz millióan látták.

Anneliese Marie “Anne” Frank zsidó származású német lány, aki a családjával a náci hatalomátvétel után menekült el Németországból Hollandiába. A tizenéves lány 1942 júniusa és 1944. augusztus 1-je között vezetett naplót. Augusztus elején ugyanis a családot elhurcolták.

Anne és nővére a bergen-belseni haláltáborban, édesanyjuk Auschwitzban halt meg. Az apa, Otto Frank élte túl egyedül a vészkorszakot. Otto Frank 1947-ben kiadta a füzetet Anne Frank naplója címmel. A naplót azóta is a fasizmus egyik megrázó mementójaként tartják számon világszerte.

A vándorkiállításon a látogatók részleteket olvashatnak a naplóból, és a Frank család fotóin keresztül ismerhetik meg a kort. A tárlaton személyes történetek és szemtanúk beszámolói idézik meg a történelmet.

Kérdésünkre Kardos Zoltán, a Holokauszt Emlékközpont kommunikációs vezetője elmondta: úgy állították össze a kiállítást, hogy a középiskolás korosztály egy személyes történeten keresztül értelmezni tudja a holokauszt jelentését.

Az Anne Frank kiállításhoz holland mintára, Budapesten is oktatási projektet hoznak létre. Ennek az a lényege, hogy középiskolás diákok tartanak majd tárlatvezetést kortársaiknak, közölte Kardos Zoltán. A középiskolás idegenvezetőket egyetemisták készítik majd fel az Anne Frank Ház és a Holokauszt Emlékközpont szakembereivel közösen. Érdeklődésünkre, hogy mikor vehetnek részt a középiskolások először ilyen kortárs tárlatvezetésen, a kommunikációs vezető elmondta, szeptember végétől indul ez az oktatási program.

“Az Anne Frank – történelem a mának “című tárlatot november 25-ig nézhetik meg a látogatók a Holokauszt Emlékközpontban. A kiállítás azonban 2009-ig Magyarországon marad. A tervek szerint számos hazai nagyvárosban látható lesz, ugyanazokkal az oktatási programokkal, melyek a budapesti kiállítást is kísérik – tájékoztatott Kardos Zoltán.

Bővebb információ a kiállításról a: www.hdke.hu oldalon olvasható.