Anne Frank tárlat a Holokauszt Emlékközpontban

“Anne Frank – történelem a mának” címmel nyílik időszaki tárlat a budapesti Holokauszt Emlékközpontban szombaton. Az amszterdami Anne Frank Ház vándorkiállítását 1997 óta eddig negyven országban mutatták be és több mint tízmillióan látták.

Anneliese Marie “Anne” Frank zsidó származású német lány, aki a családjával a náci hatalomátvétel után menekült el Németországból Hollandiába. A tizenéves lány 1942 júniusa és 1944. augusztus 1-je között vezetett naplót, ezután a bújkáló családot megtalálták és elhurcolták.

Anne és nővére a bergen-belseni haláltáborban, édesanyjuk Auschwitzban halt meg. Az apa, Otto Frank élte túl egyedül a vészkorszakot. Otto Frank 1947-ben kiadta a füzetet Anne Frank naplója címmel. A naplót azóta is a fasizmus egyik megrázó mementójaként tartják számon világszerte.

A vándorkiállításon a látogatók részleteket olvashatnak a naplóból, és a Frank család fotóin keresztül ismerhetik meg a kort. A tárlaton személyes történetek és szemtanúk beszámolói idézik meg a történelmet.

Az Anne Frank kiállításhoz – holland mintára – Budapesten is oktatási program kapcsolódik. Szeptembertől középiskolás diákok tartanak tárlatvezetést kortársaiknak – mondta a Független Hírügynökségnek korábban Kardos Zoltán, a Holokauszt Emlékközpont kommunikációs vezetője. A középiskolás idegenvezetőket egyetemisták készítik majd fel, az Anne Frank Ház és a Holokauszt Emlékközpont szakembereivel közösen.

“Az Anne Frank – történelem a mának “című tárlatot november 25-ig nézhetik meg a látogatók a Holokauszt Emlékközpontban. A kiállítás azonban 2009-ig Magyarországon marad. A tervek szerint több hazai nagyvárosban látható lesz, ugyanazokkal az oktatási programokkal, amelyek a budapesti kiállítást is kísérik.

Bővebb információ a kiállításról a: www.hdke.hu oldalon olvasható.