Magyarország

2010.07.17. 22:30

Az Európai Bizottság később tárgyalna tovább Magyarországgal

<p>Elhalasztotta a Magyarország számára nyújtott pénzügyi segítség felülvizsgálatának lezárását az Európai Bizottság - jelentette be Olli Rehn gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztos Brüsszelben szombat este.</p>

A testület Magyarországon tárgyaló küldöttsége megállapította, hogy a kormánynak több időre van szüksége, hogy egyes kérdésekben pontosítással szolgáljon, így arról határoztak, hogy későbbi időpontban folytatják a tárgyalásokat. A delegáció szerint újra kellene gondolni a bankadó néhány jellemzőjét és arra kérte a kormányt, hogy tartsa tiszteletben a központi bank, illetve annak működésének függetlenségét.

Az IMF-fel együttműködésben Magyarországon tárgyaló Európai Bizottság küldöttsége azt állapította meg, hogy az ország visszatért a gazdasági növekedés pályájára, ugyanakkor a költségvetési hiány jövő év végéig történő kiigazításához nehéz döntéseket kell még meghoznia, különösen a kiadásokkal kapcsolatban. A delegáció előrejelzése szerint a bruttó hazai termék várhatóan 0,6 százalékkal nő idén, 2011-ben pedig legalább 2,5 százalékra fog gyorsulni a növekedés.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint hasznos megbeszélések zajlottak a kormány idei és jövő évi gazdaságpolitikai elképzeléseiről, a delegáció üdvözölte a hiánycél melletti elkötelezettséget. Ezt egyébként alapvető fontosságúnak tartják az államadósság mérséklése, a finanszírozási feltételek javítása, a fenntartható gazdasági növekedés és a magyar közpénzügyek hitelességének növelése szempontjából is. Emellett azt is megállapították, hogy az első félévi rossz irányú költségvetési folyamatok ellensúlyozására számos lépés történt, jelentős bevételnövelő és megtakarítási intézkedéssel. Ugyanakkor ezek a lépések valamivel elmaradtak a szükségestől és átmeneti jellegűek, ezért a kormánynak növelnie kell az erőfeszítéseket - jegyzik meg.

A küldöttség szerint a pénzügyi szektorra kivetett különadó hozzájárulhat a rövidtávú kötelezettség-vállalások teljesítéséhez, de a jelenlegi formában a befektetési kedv és a gazdasági növekedés érdemi visszaesését hozhatja. Emiatt azt kérik a kormánytól, hogy egyes elemeket gondoljanak újra.

A bizottság szolgálatai szerint a pénzügyi felügyeleti rendszer megerősítése megszilárdította a pénzügyi szektor stabilitását. Emellett viszont a más területeken tervezett szerkezeti átalakításokról nem tudott további pontosítást nyújtani a kormány - teszik hozzá. További törvénytervezetek piactorzítóak lehetnek és azok ellentétesek lehetnek az Európai Uniós joggal, de a közleményben további részleteket nem árul el a bizottság.

A küldöttség arra kérte a kormányt, hogy tartsa tiszteletben a központi bank, illetve annak működésének teljes függetlenségét. Úgy ítélik meg: további tárgyalásokra lesz szükség, emiatt pedig az a helyes, ha elhalasztják a felülvizsgálat lezárását és később folytatják az egyeztetéseket. Emellett azt is megjegyzik: számos kielégítő előrehaladás mellett aggasztó lépéseket is tapasztaltak, például a költségvetési felügyeleti rendszer késedelmes bevezetését. A tömegközlekedési szektort érintő szerkezeti átalakításokkal kapcsolatban pedig azt tapasztalták, hogy a tervezett intézkedéseket jórészt elhalasztották, az év eleji áremelések kivételével.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!