Ankarában esőért imádkoztak a mecsetekben

Törökország fővárosában, Ankarában pénteken sok mecsetben esőért imádkoztak a papok. A 4 milliós nagyvárosban ugyanis a 40 fokos hőségben napok óta nincs víz.

A SkyTürk török hírtelevízió élő egyenes adásban közvetítette az egyik történelmi mecsetből, amint az imám így könyörgött: “Allah, küldj nekünk az égből éltető esőt. Ne engedd kiapadni forrásainkat, ne küldj ránk éhínséget, könyörülj rajtunk, hallgasd meg imáinkat.”

A 40 fokban izzadó Ankarában augusztus 1. óta korlátozták a vízszolgáltatást, miután a tározókban 4 százalékra esett vissza a vízkészlet. A várost kétfelé osztották, és váltakozva hol az egyikben, hol a másikban zárták el 48 órára a vízszolgáltatást. De még ez is megszűnt hétfőn egy óriási csőtörés miatt.

Hétfő óta Ankara egyes kerületeiben egyáltalán nincs víz. A lakók a köztéri szökőkutakról hordanak maguknak műanyag kannákban vizet. Sok kórház leállt a tervezhető műtétekkel, mert a lajtos kocsikkal hozott vízből nem tudják fenntartani a megfelelő tisztaságot.

Ankara főpolgármestere, Melih Gökcek (gökcsek) a hónapok óta tartó rendkívüli szárazsággal és a téli kevés hóval magyarázza a vízhiányt. De a kritikusai szerint a főpolgármester nem gondoskodott a vízellátás fejlesztéséről.

A főpolgármester hivatala előtt többen üres vizeskannákat püfölve követelték a Gökcek távozását. Ő maga válaszul felszólította Ankara lakóit, hogy utazzanak el a városból nyaralni, és aki marad, az kevesebbet zuhanyozzon, úgy csökken majd a vízfogyasztás.