Friss hírek

2010.08.09. 17:01

Transparency International: aggályos lehet az új GVH-elnök jelölése

<p>Aggályos lehet Juhász Miklós jelölése a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöki posztjára, mert 1999-ben megbírságolta őt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) bennfentes információval való visszaélés miatt - erre hívta fel a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek írt hétfői leveleiben a Transparency International (TI). A korrupcióellenes szervezet álláspontja szerint megkérdőjelezhető lenne a jelölt hitelessége a tisztességes piaci verseny kikényszerítéséért felelős Gazdasági Versenyhivatal élén.</p>

A kormányzati intézkedések sikere nagymértékben függ az azokat végrehajtó vezetők szakmai és etikai hitelességétől - írják. Úgy fogalmaznak: a Gazdasági Versenyhivatal elnöki posztjára jelölt személyt, illetve azt a céget, amelynek Felügyelőbizottsága elnökeként a cég jogszerű működésének ellenőrzéséért a jelölt felelt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete olyan ügylet miatt marasztalta el, amelynek során bennfentes információval élt vissza.

A TI a levelekben feltüntette a PSZÁF vonatkozó határozatait, amelyek szerint Juhász Miklóst 300 ezer, az érintett társaságot pedig 800 ezer forint bírság megfizetésére kötelezték 1999-ben.

A korrupció elleni fellépés hatékonysága és hitelessége szempontjából elengedhetetlen, hogy a felelős pozícióra jelölő és jelölt személyek saját magukkal szemben magas etikai mércét állítsanak - fogalmaznak az Orbán Viktornak és Schmitt Pálnak írt levélben.

Múlt héten jelentették be, hogy Juhász Miklóst jelölte a Gazdasági Versenyhivatal elnökének Orbán Viktor kormányfő. A hatályos törvény alapján a GVH elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A versenyhivatal mostani vezetőjének, Nagy Zoltánnak novemberben jár le második 6 éves mandátuma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!