Friss hírek

2009.05.08. 13:27

Székely Tamás az összefogás fontosságárt hangsúlyozta a Vöröskereszt világnapján

<p>Több mint 100 önkéntest tüntetett ki Székely Tamás egészségügyi miniszter és Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója a Vöröskereszt és a Vörös Félhold pénteki világnapján Budapesten. Az egészségügyi miniszter beszédében az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet, arra, hogy ez nemcsak katasztrófák esetén, az országok között létfontosságú, hanem az országon belül is, ha segíteni kell a rászorulókon.</p>

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke az ünnepségen elmondta: a gazdasági válság sok problémát okoz az egész világon. Nő a szegénység, egyre többen szorulnának rá a segítségre, miközben a vöröskereszt lehetőségei is csökkennek, hiszen a támogató cégek is egyre kevesebb adományt tudnak adni. Hozzátette: a mozgalom azonban rugalmas, és ez annak a sok ezer önkéntesnek köszönhető, akik önzetlenül segítik nehéz helyzetbe került embertársaikat.

A vöröskereszt mozgalom 150 éve született. Alapítója, Henry Dunant az 1859-es solferino-i véres csata miatt üzleti útját megszakítva a helyi asszonyokkal együtt próbált meg segíteni a sebesülteken. Akkor határozta el, hogy létrehoz egy szervezetet, amelynek legfőbb küldetése, hogy védje a háborúk és belsö konfliktusok áldozatainak életét és méltóságát, és számukra segítséget nyújtson.

A világon már 186 országban van vöröskereszt, illetve az iszlám országokban vörös félhold szervezet. A Magyar Vöröskereszt 128 éve alakult, jelenleg csaknem 60 ezer önkéntes segíti a munkáját. Vöröskereszt világnapját világszerte május 8-án, Henry Dunant születésnapján ünneplik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!